Trage verbouwing afgerond, gebreken hersteld en huurkorting wegens langdurige overlast

Kenmerk: 8589870 CV EXPL 20-10911
Datum uitspraak: 29 maart 2021
Rechter: T.M.A. Löben Sels
Instantie: kantron
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurders ervoeren grote overlast door een verbouwing met onderkeldering. Ondertussen werd achterstallig onderhoud in de woningen niet aangepakt. De woningen zijn nu opgeknapt – zonder huurverhoging – en de huurders hebben een huurkorting gekregen over de hele overlastperiode.

Samenvatting

Verhuurder is al twee jaar bezig met verbouwing op de begane grond. Projecthandhaver van de gemeente Amsterdam is er ook mee bezig. Eigenaar heeft een dwangsom van de gemeente ontvangen. Waternet (waterschap Amstel gooi en vecht) nam op 12 maart 2019 een ‘maatwerkbesluit’ voor het onttrekken van grondwater. In verband met de langdurige verbouwing hebben de huurders stankoverlast, verzakkingen, scheuren, geen warm water overdag, kozijnen die niet open gaan, vocht problemen, rattenoverlast, tocht. Verhuurder heeft op de begane grond een draagmuur verwijderd.

De huurcommissie kent bij een van de huurders een huurverlaging toe en de eigenaar gaat daarmee naar de rechter. Vervolgens is namens alle huurders bij de rechtbank een huurvermindering gevorderd als compensatie voor al het ongemak. Een poging tot schikking loopt op niets uit. Uiteindelijk wordt de verbouwing afgerond, de klachten verholpen en kent de rechter een flinke huurverlaging toe over de periode dat de huurders overlast hadden.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON