tussenvonnis

Kenmerk: 10334064 CV EXPL 23-2226
Datum uitspraak: 10 november 2023
Rechter: J.P.C. van Dam van Isselt
Instantie: rechtbank amsterdam
Winnaar: tussenvonnis

Opnieuw zoeken:

Kern

huurder betaalt minder huur wegens gebreken. Verhuurder gaat naar rechter, huurder laat verstek gaan in verband met verwarring met andere lopende onderhoudsprocedure. Huurder stelt verzet in tegen dat vonnis. Verhuurder eist geld en ontruiming, maar blijkt een oneerlijk huurverhogingsbeding te hebben.

Samenvatting

Huurder betaalt minder huur wegens gebreken. Verhuurder gaat naar rechter, huurder laat verstek gaan in verband met verwarring met andere lopende onderhoudsprocedure (CV EXPL 22-15564 / A22-065). Huurder stelt verzet in tegen dat vonnis.

Verhuurder blijkt met verkeerde bedrijfsnaam te hebben gedagvaard. Dat is voor de rechter geen probleem omdat de schrijffout (II is vergeten) voldoende kenbaar voor huurder was dat het om zijn verhuurder ging.
De rechter geeft aan dat het logischer was geweest als de verhuurder de eis in de andere procedure als reconventionele vordering had ingediend, maar de handelswijze van verhuurder middels aparte procedure is niet verboden.

Verhuurder eist geld en ontruiming, maar blijkt een oneerlijk huurverhogingsbeding (inflatie + 5%, daarnaast kan de huur niet dalen bij deflatie) te hebben. De rechter is voornemens om het beding nietig te verklaren. Beide partijen mogen daarop reageren en de verhuurder moet toelichten en berekenen wat de gevolgen zijn voor de gevorderde huurachterstand in het geval van nietig verklaring. Zij kan niet terugvallen op de wettelijke bepalingen met betrekking tot huurprijswijziging.

Eveneens krijgt de verhuurder de gelegenheid om de algemene voorwaarden voor te leggen zodat deze op (on) eerlijkheid kunnen worden getoetst, nu deze ten grondslag liggen aan de vordering.

_A22065 voor onderhoudszaak.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON