Van huurder wordt niet verwacht dat hij het kadaster raadpleegt om verhuurder te achterhalen

Kenmerk: 8128582
Datum uitspraak: 22 juli 2020
Rechter: S.N. Schipper
Instantie: kanton Haarlem
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Op het verzoekschrift van de Huurcommissie was slechts 1 nieuwe eigenaar p/a van de beheerder vermeld maar er bleken in totaal 3 nieuwe eigenaren te zijn. Maar van een huurder kan niet worden verwacht dat hij het kadaster raadpleegt en kennelijk vonden de nieuwe eigenaren het niet nodig om zich met naam en toenaam bekend te maken, ook omdat het beheer (technische problemen, administratie en betalingen) was uitbesteed en in dezelfde handen bleef.

Samenvatting

Huurders hebben voorstel huurverlaging gedaan en zijn door de Huurcommissie in het gelijk gesteld. Op het verzoekschrift stond 1 nieuwe eigenaar vermeld maar er bleken opeens 3 nieuwe eigenaren te zijn. Gezamenlijk gaan deze eigenaren als zijnde ‘verhuurder’ naar de rechter maar al hun vorderingen worden afgewezen:
– bij eigenarenwissel is door beheerder niet aangegeven wie de nieuwe eigenaar was alleen maar dat er ‘een nieuwe eigenaar’ was;
– het beheer bleef na de eigenarenwissel in dezelfde handen;
– van een huurder wordt niet verwacht dat hij het kadaster raadpleegt;
– de nieuwe eigenaren hebben zich nooit voorgesteld;
– die eigenaar die samen met de beheerder wel bij de zitting was, heeft niet bij de Huurcommissie aangegeven dat er ook nog andere eigenaren waren terwijl dit dus klaarblijkelijk wel belangrijk gevonden werd.
Conclusie, de vordering om ‘Verhuurder’ niet ontvankelijk te verklaren wordt afgewezen en het voorstel tot huurverlaging wordt opnieuw beoordeeld. De rechter volgt de puntentelling van de Huurcommissie en veroordeelt de eigenaren in terugbetaling van het teveel betaalde.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON