Vergoeding verf voor verhelpen van gebreken door huurder zelf

Kenmerk: 662710 CV EXPL 05-1727
Datum uitspraak: 14 juni 2005
Rechter: mr. J.H. Dantuma
Instantie: Rechtbank, sector Kanton
Winnaar:

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

De kantonrechter te Amsterdam heeft bepaald dat een huurder die zelf vochtplekken in zijn woning heeft hersteld op kosten van verhuurder deze kosten niet terug hoeft te betalen.

Huurder heeft in zijn woning last van vochtplekken. De Huurcommissie heeft op 7 januari 2004 bevestigd dat in de woning ernstige vochtplekken bestonden. Verhuurder erkent dat hij deze vochtplekken dient te herstellen.

Verhuurder leverde op verzoek van huurder verf voor 40 m2, 5 liter en de benodigde materialen.
Verhuurder stelt dat voor de vochtplekken maar 0,5 liter nodig was. Verhuurder vordert een betaling van huurder voor de 4,5 liter verf en de materialen ad ? 112,84.

Huurder stelt dat hij telefonisch met verhuurder heeft afgesproken om de vochtplekken zelf te herstellen mits verhuurder de materiaalkosten zou betalen. Verhuurder ging hier volgens huurder mee akkoord. Tevens heeft huurder verhuurder een brief gestuurd met daarin de benodigde materialen opgesomd.
Huurder kon niet volstaan met enkel het verven van de vochtplek doordat er dan kleurverschil in de muur zou ontstaan, noodzakelijk was om de muur meerdere malen te schilderen.

De kantonrechter is van oordeel dat onder het verhelpen van gebreken ook het herstel van door gebreken ontstane vochtplekken behoort. Hij acht voldoende aannemelijk dat er een afspraak was tussen huurder en verhuurder.
De kantonrechter acht het niet onredelijk dat huurder de gehele vijf liter nodig heeft ter voorkoming van kleurverschil en om de vochtplekken volledig weg te werken.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON