Verhuurder betaalt borg en onverschuldigd betaalde huur niet terug

Kenmerk: 3812910 CV EXPL 15-2333
Datum uitspraak: 6 oktober 2015
Rechter: M.D. Ruizeveld
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Ondanks herhaalde verzoeken van huurder en MOV betaalt verhuurder na verhuizing huurder de borg en onverschuldigde servicekosten en huur niet terug. Verhuurder stelt dat huurder schade heeft veroorzaakt. Rechter weest dit van de hand en kende alle vorderingen van de huurder toe.

Samenvatting

Huurders krijgen hun borg en een deel van hun onverschuldigd betaalde huur en servicekosten na Huurcommissie uitspraken niet terug. Daar ging het nodig aan vooraf: Huurders betalen €1.100,- huur en servicekosten, de kale huurprijs is volgens telling van het huurteam € 598,-. Zodoende zijn er twee procedures bij de Huurcommissie gestart. Huurders hebben daarover een e-mail gestuurd naar zijn verhuurder die één verdieping lager woont. Een dag later werkt verhuurder zich naar aanleiding daarvan de woning binnen en zegt op dreigende toon tegen een in de woning aanwezige medehuurder: “Als jullie niet over twee weken weg zijn kom ik met mijn vrienden en schop ik jullie op straat!”. Huurders hebben op een online advertentie gereageerd van een “bemiddelaar”. Deze bemiddelaar blijkt hun bovenbuurman te zijn, waarschijnlijk is hij ook familie van de verhuurder die op I hoog woont. Huurders betaalden de bemiddelaar €1.100,- bemiddelingskosten, maar hebben daarvan helaas geen betalingsbewijs.

Later: huurders zijn na de nodige bedreigingen en een inbraak tijdens hun vakantie verhuisd. De per post verzonden aangifte is niet aangekomen. Aan verzoeken van de huurders en het MOV tot terugbetaling van €1.100,- borg en €348,10 onverschuldigd betaalde huur en servicekosten wordt geen gehoor gegeven.

07-10-15 R: Panholzer per mail: “alle vorderingen van huurder zijn toegewezen, alle vorderingen verhuurder afgewezen.”
Verhuurder dient € 1.896,63 aan huurder (terug) te betalen, €1.100,- borg, € 348,10 teveel betaalde huur, de wettelijke rente over deze bedragen en € 448,53 teveel betaalde servicekosten over 2013 vermeerderd met de wettelijke rente daarover vanaf 1 maart 2015. Ook is de verhuurder veroordeeld om de proceskosten a € 474,16 van huurder te betalen.

3-11-15 R: e-mail van Frans: “Na voldoening proceskosten wederpartij is de schade dezerzijds € 1,97 informatiekosten deurwaarder. De garantie kan afgesloten worden zonder kosten voor het Fonds. Het zal me toch niet gebeuren dat er over me geroddeld wordt dat ik zelfs voor € 1,97 nog declaraties stuur.”

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON