Verhuurder dreigt met ontbinding huurovereenkomst ivm niet in de oude staat terugbrengen van het gehuurde.

Kenmerk: 3173159
Datum uitspraak: 12 januari 2015
Rechter: E. Pennink
Instantie: sector kanton
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder eist ontbinding van het huurcontract en herstel in oude staat omdat de huurder aanpassingen in de woning heeft gemaakt en een zolderkamer onderverhuurd. Huurder verweerd zich hier tegen, dat dit met toestemming van de vorige eigenaar is uitgevoerd. Rechter oordeelt dat de verhuurder in het ongelijk wordt gesteld.

Samenvatting

Verhuurder eist ontbinding van de huurovereenkomst, ontruiming van de woonruimte en het herstel van de woonruimte in de oude staat. Dit wordt geeist omdat: de huurster zonder toestemming een tweede keuken in de woning geplaatst. Leidingwerk verandert en een dakraam aangebracht in de zolderkamer. Daarnaast verhuurd de huurster de zolderkamer onder en is ze zelf ruim de helft van het jaar in het buitenland voor haar werk. Hierdoor kan de verhuurder bij calamiteiten niet ingrijpen omdat VH dan de woning niet kan betreden.

De verhuurster verweert zich hier tegen. Deze aanpassingen zijn uitgevoerd met toestemming van de vorige eigenaar. Toen ze de woning ging bewonen was er veel achterstallig onderhoud en dit heeft ze zelf verholpen. Na de aankoop van de woning door de huidige eigenaar is er nooit een inspectie geweest van de woonruimte. De onderhuursituaties heeft de huurster direct gestopt op het moment dat de huidige verhuurder dit niet op prijs stelde. Echter was in het originele contract hier geen verbod op geplaatst. Tot slot heeft iemand anders de sleutel om bij calamiteiten de deur van de woning te openen op het moment dat de huurster afwezig is.

De rechter beoordeelt dat de eist van de verhuurder geen stand houdt. Dit omdat de aanpassingen van de woning al reeds waren uitgevoerd voordat de huidige eigenaar de woning in zijn bezit kreeg. De huurster mee heeft gewerkt op de onderhuursituatie te beëindigen op het moment dat de verhuurder hierom vroeg.
Alle onderdelen lost zouden niet voor een ontbinding van de huurovereenkomst leiden. Alles te samen misschien wel, echter waren alle onderdelen waar de verhuurder de huurder op aansprak al een feit op het moment dat de verhuurder het pand kocht. Op dat moment heeft de verhuurder verzuimd onderzoek te doen of direct te handhaven.
Daarom worden alles eisen van de verhuurder afgewezen en wordt de verhuurder veroordeeld in de proceskosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON