Verhuurder eist ontruiming vanwege slecht huurderschap, langdurig verblijf per jaar in buitenland.

Kenmerk: 2361164 CV EXPL 13-23765
Datum uitspraak: 9 december 2014
Rechter: H.M. Patijn
Instantie: privaatrecht
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

Huurder woont al jaren op de woning en is van Marokkaanse afkomst. In de periode voor zijn pensioen was hij de helft van het jaar in Marokko en de rest in Nederland en gebruikte dan zijn woning. Na zijn pensioneren verblijft de huurder bijna het gehele jaar bij zijn familie in Marokko en is hij van plan terug te keren als zijn zoon 17 jaar oud wordt.

Verhuurder komt er achter dat huurder de woning niet meer actief bewoont omdat er een lekkage in het pand is en dat de verhuurder voor het verhelpen hiervan niet in de woning van de huurder kan komen. In de procedure toont de verhuurder aan dat de huurder de woning niet meer gebruikt omdat de huurder een leegstandsovereenkomst met de Nuon is aan gegaan.
Verhuurder eist de ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning op grond van slecht huurderschap. Daarnaast een schade vergoeding voor de gevolgen van de schade van de lekkage.

Huurder verweerd zich hier tegen maar kan de Nuon overeenkomst niet ontkrachten. Wel maakt huurder bezwaar tegen de schade vergoeding omdat de lekkage niet is ontstaan in zijn woning maar die van de bovenburen.

De rechter stelt de verhuurder in het gelijk en ontbind de huurovereenkomst met een lang termijn (lange woonduur) en wijst de schadevergoeding af. Huurder wordt veroordeeld de proceskosten te betalen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON