verhuurder eist verbreken huurovereenkomst wegens onderhuur

Kenmerk: 528034/ KG ZA 12-1418 Hb/
Datum uitspraak: 30 november 2012
Rechter: H.N. Brouwer
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

verhuurder eist verbreken huurovereenkomst wegens onderhuur, betreft echter gezinsleden, vordering afgewezen.

Samenvatting

verhuurder eist verbreken huurovereenkomst wegens onderhuur, betreft echter gezinsleden, vordering afgewezen.
25/12/2012 eigen bijdrage €127,- griffierecht € 73.

389. Pres.Rb Amsterdam (VV) 30-11-2012 (mr.Brouwer)
Nollet (mr.Groenewoud) / H en nieuwe bewoners (mr.Oosterwijk), oude H1 (Univé Rechtsbijstand), oude H2 (mr.Panholzer)
Adm.de Ruijterweg 132
Drie contractuele medehuurders. Twee zijn weg. Achterblijfster heeft partner en diens zus in huis opgenomen. Vh eist ontruiming nu vertrokken huurders wanprestatie plegen alsmede contractuele boete.
Contractuele medehuurders zijn hoofdelijk aansprakelijk. Zij kunnen zich niet aan die aansprakelijkheid onttrekken door de overeenkomst zonder instemming van de vh alleen voor zichzelf op te zeggen. Voorstelbaar zijn situaties dat zij zich kunnen beroepen op redelijkheid en billijkheid.
Achterblijvend H had de opzeggers dienen te volgen. Nu zij dit niet doet pleegt zij wanprestatie. Tweede wanprestatie is dat zij, ondanks waarschuwing dat niet te doen, partner en zus ‘in de plaats gesteld’ heeft. Zij hebben dan ook niet de positie van medehuurder. Anders zou vh geconfronteerd worden met ‘eeuwigdurende’ verhuur. Of de wanprestatie ernstig genoeg is om te ontruimen wordt overgelaten aan de bodemrechter. Komt bodemrechter tot ontbinding dan kan vh gederfde huur (verhoging Donnerpunten) als schade van H vorderen.
Vordering tot ontruiming oud-bewoners zinledig nu zij de woning al hebben verlaten.
Gevraagde voorzieningen geweigerd, compensatie kosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON