Verhuurder veroordeeld tot herstel gebreken na brand, met dwangsom

Kenmerk: KG ZA 21-746
Datum uitspraak: 8 december 2021
Rechter: Mr. Konings
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder weigert eerst lekkage dakkapel te herstellen. Als hij daartoe gedwongen wordt ontstaat brand tijdens de werkzaamheden. Vervolgens vind hij schade aan het pand te groot en wil overgaan tot sloop. Zowel bestuursrechtelijke (dwangsom gemeente) als civiele zaak. Rechter gelast herstel op straffe van dwangsom.

Samenvatting

Afdwingen herstel na brand. Deze is ontstaan bij reparatie van het dak door medewerker van verhuurder. Volgens verhuurder is herstel te kostbaar. Gemeente vraagt offerte voor herstel en concludeert dat herstel goed te doen is. Legt dwangsom op. Verhuurder verzet zich daar tegen maar bestuursrechter laat daar niets van heel: direct tot herstel overgaan. Ook de civiele rechter heeft geen medelijden met verhuurder en legt dwangsom op.

Vonnis in civiele zaak is heel duidelijk: binnen 3 maanden herstel conform offerte van onafhankelijk aannemer, daarna dwangsom van € 2.500 voor elke dag dat daar niet aan is voldaan tot een maximum van € 90.000. Met daar bovenop een machtiging aan huurders om het zelf te laten uitvoeren als de termijn van 3 maanden om is, met veroordeling van de eigenaar om in dat geval € 44.000 aan huurders te voldoen als voorschot voor de aannemer.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON