Verhuurkosten niet toegestaan

Kenmerk: 7901353
Datum uitspraak: 7 oktober 2020
Rechter: V. van Dam
Instantie: Kantonrechter
Winnaar: Huurders

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder Nijzoon moet zijn huurders ieder ongeveer 400 euro verhuurkosten terugbetalen

Samenvatting

Nijzoon, particuliere verhuurder in voornamelijk Utrecht, Amsterdam en Amersfoort, brengt huurders in de geliberaliseerde sector bij aanvang van de overeenkomst een halve maandhuur aan ‘verhuurkosten’ in rekening. Nijzoon meent dat in de geliberaliseerde sector vrije afspraken zijn te maken. Het ‘Nellestein-arrest’ gaat over sociale huur en dat wordt door de Hoge raad ook expliciet overwogen. De huurders kunnen daarom geen vordering instellen, aldus Nijzoon.

De kantonrechter in Utrecht is het daar niet mee eens. De bescherming die artikel 7:264 biedt is in de geliberaliseerde sector hetzelfde als in de sociale sector, aldus de rechter. Daarmee wordt aangesloten bij de reeds bekende jurisprudentie van de kantonrechters in Amsterdam. Verhuurkosten zijn dus eigenlijk nooit toegestaan.

In deze zaak moet Nijzoon in totaal bijna 13.000 euro betalen. Claims van andere huurders zullen snel volgen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON