Vervangen geiser en kachel door CV met huurverhoging

Kenmerk: 200.180.664/01
Datum uitspraak: 21 maart 2017
Rechter: Toorman, Molenaar, Steenb
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder mag geiser en kachel vervangen door CV en redelijk huurverhoging in rekening brengen

Samenvatting

Hoger beroep in kwestie open verbrandingstoestellen wordt gewonnen door de corporatie. In bodemprocedure heeft kantonrechter bepaald dat huurder de aanleg van een CV moet gedogen. Het is geen dwingend noodzakelijke werkzaamheid, wel een redelijk aanbod. Daar mag dan geen huurverhoging tegenover staan, omdat de verhuurder degene is die CV wil aanleggen. Verhuurder gaat in hoger beroep. Verder heeft de KR bepaald dat aanleg van CV gedoogd moet worden, maar er is niet geëist dat geiser en kachel weggehaald worden. Deze zijn van de huurder, dus in feite kunnen zo CV, kachel en geiser naast elkaar bestaan. Deze kwestie is bepalend voor een hele serie vergelijkbare zaken.

Het Hof oordeelt dat sprake is van (ingrijpende) vervanging van een bestaande voorziening, dat dit geldt als renovatie in de zin van BW 7:220 lid 2 en dat de voorgestelde huurverhoging redelijk is ook omdat deze grotendeels wordt gecompenseerd door extra huurtoeslag.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON