vervanging VR-ketel door HR ketel redelijk voorstel huurder BW 7:243

Kenmerk: 2430931 EA VERZ 13-1166
Datum uitspraak: 17 februari 2015
Rechter: A.W.J. Ros
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder wil nieuwe HR-ketel ter vervanging VRketel en is bereid hier een huurverhoging van ongeveer 3 euro voor te betalen. Rechter stelt afschrijftermijn op 10 jaar waardoor de verhoging op 4,74€ komt ter dekking van de extra investering (kostprijs nieuwe ketel min kostprijs oude ketel)

Samenvatting

h wil dat 14 jaar oude ketel door een hr-combi vervangen wordt en biedt huurverhoging (gebaseerd op offertes). VH stelt dat de ketel niet tot het gehuurde behoort en reageert verder niet op redelijk voorstel 7:243 (EBF-besluit verhoging 28-10-13)
Verhuurder is er niet in geslaagd te bewijzen dat de ketel van huurder was. De rechter veroordeelt verhuurder hierop in vervanging van de oude ketel door een nieuwe HR-ketel. De huurverhoging wordt gebaseerd op de extra investering ten opzichte van de oude ketel tegen een huurverhoging van 4,74 per maand waar een afschrijftermijn van 10 jaar bij gerekend is. De verbeterkosten van het rookgasafvoerkanaal zitten in de prijs. Het warmwatergedeelte betaalt huurder in zijn geheel apart, buiten de huurverhoging om.
Het verweer van verhuurder dat de totale investeringskosten berekend moeten worden in de huurverhoging faalt omdat de wetgever heeft bedoeld dat de huurder bereid moet zijn slechts de verbetering te betalen.
De te korte afschrijftermijn is geen reden om nu een beroep te adviseren.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON