Verzoek tot medehuurderschap, de relatie is echter al verbroken.

Kenmerk: 1073200 C
Datum uitspraak: 16 juli 2010
Rechter: O.J. van Leeuwen
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

De relatie is al ruim een jaar verbroken, de huurders kunnen niet beide een andere woning vinden. Na het verkrijgen van een medische urgentie voor een van de huurders wordt de nootzaak tot medehuurderschap grote. De verhuurder wijst dit af en verzoeken dit nu bij de rechter. De rechter wijst dit af omdat hier geen sprake is van een nog bestaande relatie of de intentie hier toe. De aangedragen jurisprudentie wordt niet van toepassing verklaard.

Samenvatting

Huurder eisen bij de rechter dat de partner de status van medehuurder wordt toegewezen. Achter liggende gedachte is dat de relatie is beëindigd en dat dan de (ex)partner nog op de woning kan blijven wonen. Een van de huurder heeft namelijk een medische urgentie verkregen en kan zo sneller aan een woning komen. De huurders voeren nog jurisprudentie aan waarin er ook na verbreking van de relatie medehuurderschap wordt toegewezen.

De verhuurder heeft dit verzoek afgewezen, hierdoor is de eis naar de rechter gegaan.

De rechter beoordeeld dat hier sprake is van een relatie die tenminste (ruim) 1 jaar voordat het verzoek werd ingediend al beëindigd was. Dit omdat geen van beide snel genoeg in aanmerking kwam voor een andere woonruimte. De jurisprudentie die de huurders aanvoeren wordt door de rechter, niet van toepassing verklaard. In deze situatie is er geen sprake van plotseling in ziekte zijn en/of in het verpleeghuis opgenomen worden.
De rechter is van oordeel dat van samenwonen op 7 mei 2009 er geen sprake meer was of geacht moet worden nog te hebben bestaan. De intentie tot samenwonen/leven was al (ruim) 1 jaar verdwenen.
De vordering van de huurders wordt afgewezen en veroordeeld in de proceskosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON