Voortzetting huurcontract door kleinzoon na overlijden oma afgewezen

Kenmerk:
Datum uitspraak: 5 juli 2021
Rechter: C.L.J.M. de Waal
Instantie: kantonrechter
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder heeft verhuurder verzocht om de huurovereenkomst te mogen voortzetten na overlijden van zijn oma. Verhuurder heeft dit afgewezen. Rechter stelt verhuurder in het gelijk.

Samenvatting

Man (33 jaar) woont al zijn hele leven bij zijn oma. Oma overlijdt. Kleinzoon wil in woning blijven wonen en wil medehuurder worden. Huurder is door rechter in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot de proceskosten. Op grond van de onderbouwing van de huurder is geen duurzame gemeenschappelijke huishouding aangetoond. De verklaringen van de kleinzoon zijn niet allemaal even duidelijk en zijn op onderdelen tegenstrijdig.

De kantonrechter oordeelt: “Weliswaar kan mantelzorg een indicatie zijn voor een duurzaam gemeenschappelijke huishouding, maar dat is niet zonder meer het geval. Uit de verklaringen, in combinatie met de overgelegde lijst handtekeningen, blijkt dat omwonenden en familieleden het S gunnen om in de woning te blijven wonen, vanwege de zorg die hij aan haar verleende. Op grond van de stellingen van S en de onderbouwing daarvan kan geen duurzaam gemeenschappelijke huishouding worden aangenomen. S heeft niet voldaan aan de op hem rustende verzwaarde stelplicht. Voor zover al sprake was van een permanente samenwoning, had deze verzorging tot doel. De wederkerigheid ontbreekt, evenals de intentie om blijvend met elkaar samen te wonen.”

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON