Woningdelen – vermeende onderverhuur contractuele boetes en dwangsom gemeente

Kenmerk: 8516440
Datum uitspraak: 18 juli 2023
Rechter: Rang cs
Instantie: Gerechtshof
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Woningdeelsituatie. Verhuurder vorderde ontbinding huur en betaling contractuele boetes en boetes van de gemeente. Gerechtshof houdt vonnis kantonrechter in stand.

Samenvatting

Hoger beroep in zaak C20017. Het betreft een situatie van woningdelen met een hoofdhuurder en een tweede hoofdhuurder met echtgenote zonder gemeenschappelijke huishouding tussen beide hoofdhuurders – in strijd is met de huisvestingsregels van de gemeente, de woning niet aan de eisen van die regels kan voldoen en in strijd met het huurcontract meer dan twee personen de woning bewonen. De door verhuurder wegens wanprestatie gevorderde contractuele boetes ten bedrage van 50.600 euro en een schadevergoeding ten bedrage van 12.000 euro (door gemeente opgelegde boetes) werden eerder afgewezen. In het hoger beroep houdt het gerechtshof het vonnis van de kantonrechter in stand.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON