Woningruil: indeplaatsstelling afgewezen nadat verhuurder trapliften laat plaatsen voor huurder op leeftijd

Kenmerk: 8099364 CV EXPL 19-21010
Datum uitspraak: 13 april 2021
Rechter: Van Harmelen
Instantie: Kantonrechter
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Woningruil van moeder met zoon afgewezen. Verhuurder heeft trapliften aangebracht om de woning toegankelijk te houden, daarmee vervalt het belang voor huurster.

Samenvatting

Betreft woningruil. Moeder die groot behuisd is en slecht ter been en veel trappen moet lopen om bij haar woning te komen wil ruilen met haar zoon die klein behuisd is en kinderen heeft die af en toe bij hem . Verhuurder wijst de ruil af om commerciële redenen. Poging tot indeplaatstelling. Verhuurder stelt daarop aanpassing van de woning voor.

Rechter stelt op zitting: als verhuurder de woning geschikt maakt wijst hij woningruil af. Inderdaad heeft verhuurder traplift laten plaatsen naar 2 hoog en van 2 naar 3 hoog. Toch is er twijfel over de veiligheid. De trap is steil en woning staat scheef, traplift lijkt gevaarlijk. Gemeente heeft woning bekeken. Benedenverdieping voldoet (en daar woont en slaapt ze vooral), bovenverdieping voldoet niet na plaatsing traplift, te krap. Ondanks traplift is er zo een onveilige situatie voor een 80 jarige.

De rechter wijst de gevraagde woningruil af omdat verhuurder voldoende maatregelen heeft getroffen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON