Woningruil toegewezen. indeplaatsstelling

Kenmerk: KK 04-185
Datum uitspraak: 26 maart 2004
Rechter: Mr. J. Westhoff
Instantie: Rechtbank, sector Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Op grond van art. 7:270 BW kan een huurder die een woningruil wil bewerkstelligen vorderen dat de rechter hem zal machtigen om een ander in zijn plaats als huurder te stellen. De rechter zal beoordelen of huurder een zwaarwichtig belang bij de ruil van de woning heeft.

Samenvatting

De kantonrechter zal beoordelen of huurders een zwaarwichtig belang hebben bij de woningruil.

Huurders hebben een woningruil voorgesteld aan verhuurder. Huurder 1 ligt in een scheiding en zal de huur niet meer kunnen opbrengen. Huurder 1 wil graag naar de kleinere woning omdat zij dan recht heeft op huursubsidie. Huurder 2 heeft belang bij de woningruil, zodat zij meer ruimte hebben voor de 4 kinderen die ze hebben.
Verhuurder heeft het voorstel geweigerd, omdat hij stelt dat huurders geen spoedeisend en zwaarwichtig belang hebben bij de woningruil. En verhuurder zal bij toewijzing van de woningruil niet in staat zijn om de huurprijzen voor beide woningen op te trekken naar de maximaal redelijke huurprijs.

De kantonrechter oordeelt als volgt.
Op grond van art. 7:270 BW kan een huurder die een woningruil wil bewerkstelligen vorderen dat de rechter hem zal machtigen om een ander in zijn plaats als huurder te stellen.
De kantonrechter weegt de belangen van huurders zwaarder dan die van verhuurder.
De belangen van verhuurder zijn vooral gelegen in het feit dat verhuurder de huren van beide woningen wil verhogen naar de maximaal redelijke huurprijs.
De vordering wordt toegewezen. En door de woningruil zal de huur voor beide woningen worden voortgezet met als huurprijzen de huidige huurprijzen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON