Woongroep / huisvestingsverordening / woningdelen

Kenmerk: 8897291
Datum uitspraak: 7 december 2021
Rechter: Van de Poel
Instantie: Kantongerecht
Winnaar: Huurders

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder wil huurovereenkomst met de gehele woongroep beëindigen omdat de situatie niet aan de Huisvestigingsverordening voldoet. De Woongroep zou onrechtmatig onderverhuurd hebben en de illegale situatie zou niet kunnen worden voortgezet. In reconventie vorderde de woongroep dat verhuurder binnen 6 weken na vonnis op eigen kosten een omzettingsvergunning aanvraagt, alsmede een verklaring voor recht dat de leden van de woongroep rechtmatig in de woning verblijven. De kantonrechter wijst alle vorderingen af.

Samenvatting

Verhuurder wil huurovereenkomst met de gehele woongroep beëindigen omdat de situatie niet aan de Huisvestigingsverordening voldoet. De Woongroep zou onrechtmatig onderverhuurd hebben en de illegale situatie zou niet kunnen worden voortgezet. In reconventie vorderde de woongroep dat verhuurder binnen 6 weken na vonnis op eigen kosten een omzettingsvergunning aanvraagt, alsmede een verklaring voor recht dat de leden van de woongroep rechtmatig in de woning verblijven. De kantonrechter wijst alle vorderingen af. Omdat inmiddels vaststaat dat sprake is van een illegale woonsituatie geeft de kantonrechter partijen in overweging om hierover met elkaar in overleg te gaan. Verhuurder heeft inmiddels beroep aangetekend tegen het vonnis.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON