Zolderberging

Kenmerk: CV 07-329
Datum uitspraak: 19 juni 2007
Rechter: M.P.A.M. Fruytier
Instantie: Rechtbank, sector Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

indien een huurder feitelijk over sleutels beschikt van een zolderberging sinds bewoning van het huurhuis, behoort deze ruimte ook tot het gehuurde.

Samenvatting

Verhuurder verkrijgt in 2005 de eigendom over een pand te Amsterdam. Huurder huurt hiervan de eerste verdieping. Voorts is er een vierde verdieping waarvan een ruimte door huurder gebruikt wordt. Huurder bewoont deze woning sinds 1988.

Verhuurder vordert dat de kantonrechter voor recht verklaart dat de zolderberging die de huurder gebruikt op de vierde verdieping niet behoort tot het gehuurde en voorts haar te gelasten deze ruimte te ontruimen. Verhuurder betoogt dat deze zolderberging gelet op het door haar in het geding gebracht huurcontract geen deel uitmaakt van het gehuurde.

Huurder verweert zich tegen deze vordering en vordert in reconventie dat de kantonrechter voor recht verklaart dat de genoemde ruimte tot de overeenkomst behoort. Huurder stelt dat haar deze ruimte door de vorige eigenaar ter beschikking is gesteld en dat deze ruimte van het gehuurde deel uitmaakt.

De verhuurder verzet zich tegen deze vordering.

De kantonrechter bezoekt deze zolderberging. De huurder bleek over de sleutel van de zolderberging te beschikken sinds 1988. Deze sleutels waren haar door de vorige gehuurde ter hand gesteld.
De kantonrechter kan geen andere conclusie trekken dan dat de huurder de woning inclusief de berging op de vierde verdieping ter beschikking heeft gekregen van de vorige verhuurder, zodat de berging deel uitmaakt van het gehuurde.

De kantonrechter:
In conventie
I wijst de vordering af van de verhuurder;
II veroordeelt verhuurder in de kosten van het geding;
III verklaart veroordeling uitvoerbaar bij voorraad.

In reconventie
IV verklaart dat de berging deel uitmaakt van de huurovereenkomst tussen huurder en verhuurder;
V wijst af het meer of anders gevorderde;
VI veroordeelt de verhuurder in de kosten van het geding aan de zijde van de huurder gevallen;
VII verklaart de veroordelingen uitvoerbaar bij voorraad.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON