Enorme huurstijging door WOZ in puntentelling

12 juli 2016

Meer en meer wordt duidelijk wat de effecten zijn van de WOZ-systematiek in de puntentelling per 1 oktober 2015. Zo krijgt een kleine woning van 36m2 aan de Herengracht (geen monument) maar liefst 98 WOZ punten toegekend. Bij nieuwe verhuur zal deze woning naar de geliberaliseerde segment verdwijnen.

Dat deze woning in het nieuwe woningwaarderingsstelsel zoveel extra punten krijgt toegekend, komt door de hoge WOZ-waarde in verhouding tot de geringe oppervlakte. De WOZ waarde is door de gemeente getaxeerd op €278.000. In de nieuwe puntensystematiek (per 1 oktober 2015), wordt een formule gehanteerd die voor kleine woningen in gewilde gebieden zeer ongunstig uitpakt.

De betreffende woning had vóór 1 oktober nog een maximale huur van €413. Inclusief de 98 WOZ punten (1 punt is ongeveer €5) telt de woning nu in totaal 150 punten, waarmee de huurprijs van deze particuliere huurwoning bij nieuwe verhuur geliberaliseerd zal zijn. De ”markt” bepaalt dan hoe hoog de huur mag zijn.

Voor de huidige huurder die nu ongeveer €450 per maand betaalt, heeft de nieuwe puntentelling gelukkig geen grote gevolgen. De huur kan namelijk niet zomaar opgetrokken worden.

Download hier de huidige WOZ puntentelling van de betreffende woning en hier de puntentelling die van toepassing was tot 1 oktober 2015.

Wilt u de maximale huur van uw woning berekenen? Klik dan hier.

 

Eerder verschenen op deze website 

Gemiddeld hogere huur door invoering WOZ  30 september 2015

 

Artikel delen:

!WOON