Transformatie kantoor gaat niet altijd goed

28 mei 2018

Toen de vraag naar kantoorruimte onderuit ging, zat de stad opgezadeld met oude kantoren. Amstel III en Sloterdijk waren doods, vol lege kantoorkolossen. Een crisis biedt ook kansen en voorzichtig kwamen er plannen om deze kantoren om te bouwen tot hotels of woningen. De oude kantoren van het GAK en Elsevier aan de A10 werden getransformeerd naar honderden studio’s, andere panden naar (tijdelijke) jongeren- en studentenhuisvesting. Soms ging het minder goed. Een voormalig ABN pand in Zuidoost werd omgebouwd naar een paar honderd studio’s voor jongeren (complex HiCondo). De huurders waren zo ontevreden dat ze een indrukwekkend zwartboek samenstelden met tal van misstanden. De verhuurder werd zelfs veroordeeld door de strafrechter omdat hij een huurder een kopstoot gaf. Niet lang daarna riep de SP jongerenorganisatie hem uit tot ‘huisjesmelker van het jaar’.

Ook een andere verhuurder kwam in het nieuws. Verhuurder Van Hooijdonk liet in zijn eerste project bij Sloterdijk 60 studio’s timmeren in een oud kantoorpand. De constructie bleek echter niet brandveilig, zo bleek bij een inspectie door gemeente en brandweer.  Zestig jongeren stonden van de ene op de andere dag op straat. Ondertussen is het pand weer verbouwd en getransformeerd naar een hotel. Of de verhuurder  veel heeft geleerd is de vraag. Begin 2018 werden tijdens een actieve benadering door medewerkers van !WOON bij een pand in de Tourniairestraat meerdere misstanden geconstateerd. Kamerbewoners betalen voor een ‘eigen keuken’ ergens diep in de kelders van het kantoorpand. Daar stonden in een lange gang, de voormalige fietsenstalling, een rij aanrechtblokken voor de bewoners van de bovenetages. Niet bruikbaar, oordeelden bewoners, !WOON en de gemeente. Tegen deze verhuurder lopen nog diverse procedures wegens te hoge huren en onterecht betaalde kosten.

Dit verhaal komt uit het jaarverslag van ons Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag dat we onlangs publiceerden.

Artikel delen:

!WOON