Huurverlaging in voormalig kantoor

29 april 2019

Lianne (29) woont sinds 2015 in een kleine studio in een voormalig kantoor in de Amsterdamse Hoofddorppleinbuurt. Ze begon ze met een huur van € 570 per maand, plus eenmalig een borg en administratiekosten. “Heel veel geld voor zo’n hokje”, concludeert ze lachend. Al vrij snel besloot ze samen met 77 buren bezwaar te maken tegen de hoge huren. Ze hielden contact via een Facebookgroep en riepen de hulp in van !WOON. “Je moet documenten opsturen, zoals een kopie van je huurcontract. Zo kun je bewijzen wat je kale huur is wat je servicekosten zijn.”

De huurcommissie bepaalde dat de huur van Lianne’s studio met zestig euro per maand omlaag moest. De eigenaar ging tegen die uitspraak in beroep. De belangen van de huurders werden behartigd door een gezamenlijke advocaat, waarbij het Emil Blaauwfonds de kosten droeg. Uiteindelijk bleek het niet zo slim van de verhuurder om in beroep te gaan. “Ik heb op alle punten gewonnen en uiteindelijk veel meer gekregen dan die zestig euro per maand. Het gaat met terugwerkende kracht om duizenden euro’s aan huur en servicekosten die verkeerd berekend zijn. Daar kan ik mooi een stuk studieschuld mee aflossen. Het kan dus erg lonend zijn om bezwaar te maken als je denkt dat je te veel huur betaalt!”

Al duurde deze procedure in dit bijzondere geval lang, Lianne hoefde alleen geduld te hebben. “Alles is online en door de advocaat afgehandeld. Ik heb geen enkele rechtszaal van binnen gezien. Ik ben heel blij dat mensen van !WOON ons hebben bijgestaan. Voor ons als bewoners alleen was dit nooit gelukt.”

Dit artikel is ook geplaatst in ons !WOON Magazine, dat eind april en begin mei huis aan huis verspreid wordt in een groot deel van Amsterdam. Het bevat informatie voor huurders en eigenaar bewoners over huren, energiebesparing, servicekosten, onderhoud, veiligheid en de VvE. Het magazine is ook opgenomen in de MUG van mei, te vinden op 400 plaatsen in Amsterdam. Natuurlijk is ook een exemplaar af te halen bij een van onze vestigingen. Daar kunt u ook terecht met vragen.

Meer weten over puntentelling en huurverlaging? Klik hier!

Meer informatie over de huurverhoging vindt u hier.

Artikel delen:

!WOON