Vergeleken met nu gaan alle bewoners er op vooruit

herhuisvesting bij sloop flats

20 mei 2019

Na jarenlang steggelen en overleg gaan volgend jaar drie flats in de Nolensstraat in Nieuw-West tegen de vlakte. Die ingreep zou al tien jaar geleden plaatsvinden, maar liep vast door de toenmalige crisis op de woningmarkt. Daarna ontstond veel ophef, want de flats zijn slecht en er moest echt iets gebeuren. Daar is nu een plan voor en dat wordt gedragen wordt door de bewoners en verhuurder Stadgenoot. !WOON staat buurtgenoten en de bewonerscommissie bij met steun en advies bij renovatie en sloop.

Mohamed Benali (25) is treinconducteur en trotse vader van twee kinderen. Hij woont in een van de flats en is lid van de bewonerscommissie. “Een heel leuk buurtje”, zegt hij. “Je hebt er van alles wat: allerlei culturen, jong en oud, grote en kleine gezinnen en studenten. Er zijn leuke winkeltjes en je bent in twintig minuten in het centrum.” Over de huizen zelf is hij minder enthousiast. “Ze zijn heel slecht geïsoleerd en de ramen zijn van enkel glas.” Stadgenoot wilde eerst renoveren, maar sloop en opnieuw bouwen bleek qua kosten niet veel te schelen. In overleg met de bewoners en de gemeente werd besloten de boel te slopen. Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente, de corporatie en !WOON. Die laatste heeft er op toegezien dat alles langs goede banen is geleid. Als wij als bewoners vragen hadden, konden we die altijd stellen. Het heeft ons heel erg geholpen.”

Volgens de planning vertrekken alle bewoners tussen nu en anderhalf jaar. “De corporatie zorgt voor vervangende woonruimte. Vanaf dat moment duurt het nog anderhalf tot twee jaar voor de nieuwe woningen er staan, mits er voldoende werklieden en bouwmaterieel voor handen zijn.” De bewoners in de Nolensstraat hebben diverse contracten: er zijn sociale huurders, studenten met een campuscontract dat geldig is zolang er wordt gestudeerd en vijfjarige jongerencontracten. Alleen de bewoners met sociale huurcontracten kunnen straks terugkeren naar de geheel vernieuwde Nolensstraat. Een derde van de woningen zal naar de vrije sector gaan. Mohamed heeft een jongerencontract en zal dus niet terugkeren, maar kan wel zoeken met een urgentie. “Ik weet nog niet waar ik naar toega. Ik reageer nu al elke week op woningen via Woningnet. Zodra ik een geschikte woning krijg zal ik daar met mijn gezin naar toe verhuizen. Ik verheug me er op. Vergeleken met de huidige situatie gaan straks alle bewoners er op vooruit!”

Dit interview is in sterk verkorte versie ook opgenomen in het WOON Magazine 2019 (hier te lezen als pdf). Daarin veel informatie over huren, huurverhoging, onderhoud, renovatie, servicekosten, energie besparen, punten van aandacht bij het kopen van een woning en de werking van een Vereniging van Eigenaren.

Bij renovatie is het van groot belang dat van tevoren goede afspraken gemaakt worden tussen huurders en verhuurder. Dat voorkomt veel discussie achteraf.
Vragen over huren, wonen, energie besparen, renovatie of sloop? !WOON helpt Amsterdammers graag, goed en gratis. U kunt ons bellen, langskomen of ons vragenformulier invullen. Veel informatie vindt u ook elders op deze website.

Verwant bericht

 

Interview bewoners Amstelhof: succes met isolatieplan

Artikel delen:

!WOON