Interview bewoners Amstelhof: succes met isolatieplan

energiebesparing Amstelhof

13 juni 2019

‘Het was de bedoeling dat deze flats hooguit vijftig jaar meegingen. Inmiddels zijn ze sinds 2014 een gemeentemonument.’ Jaap de Jong van de bewonerscommissie Amstelhof heeft het over tien flats met 300 appartementen die begin jaren ‘50 zijn gebouwd aan en achter de President Kennedylaan in Amsterdam Zuid. Fred van Rooijen voegt toe: ‘Luxe huurwoningen voor die tijd, met ligbad en cv, en al die jaren was het onderhoud minimaal’. De bewonerscommissie heeft met hulp van !WOON hard gewerkt aan een eerlijke deal voor isolatie en verbetering.

Tochtige ramen, enkel glas, hoge stookkosten, slecht geïsoleerde daken, woningen die door een collectieve verwarmingsketel bijna niet warm te krijgen waren … de slechte energieprestatie werd met de jaren steeds duidelijker. Het complex bestaat uit zogenaamde Airey woningen, met een skelet van beton en staal, in standaardmaten en betonnen prefab-bouwonderdelen. Snel gebouwd, maar niet goed geïsoleerd. Na vijftig jaar gingen de flats gingen niet tegen de vlakte, integendeel: in 2009 kwam het complex in de procedure van gemeentelijk monument. Met die status in het vooruitzicht is de bewonerscommissie in 2011 opgericht. ‘Omdat er wel wat aan die woningen moest gebeuren’, aldus Fred. Die status, toegekend in 2014, maakt aanpassingen wel moeilijker, maar de flats zijn wel blijven bestaan.

Toegewijd

‘In een buurtkrant las ik over de energiecoaches van !WOON. Toen heb ik contact gezocht: of ze iets voor ons konden betekenen. En die ondersteuning kregen we’, vertelt Rachèl. De beheerder van de particuliere verhuurder had in 2017 al een groot verbeteringsplan gepresenteerd, met dakonderhoud, nieuwe balkons in oude stijl en nieuwe kozijnen met dubbele beglazing – een woningverbetering waar een huurverhoging bij hoorde. Daarna volgde ‘veel vergaderen’, als commissie, met !WOON-adviseur Imre en met de beheerder.

De hulp van Imre  – ‘toegewijd’ zoals een van de commissieleden die omschrijft – versterkte de rol van de toch al vaardige commissie. Jaap: ‘Die ondersteuning was heel praktisch, met veel kennis en voorbeeldbrieven, maar ook als bemiddelaar tussen de beheerder en ons. Ook leerden we sterker het spel van adviseren te spelen, om een eerlijke deal te bereiken. Een bewonerscommissie kan immers alleen maar adviseren, niet onderhandelen.’

De eerste kozijnen

De commissie kreeg het voor elkaar dat huurders voor de woningverbeteringen 55 euro per maand meer betalen, en niet de 70 euro die de verhuurder had voorgesteld. Bovendien is de afspraak dat huren met die verhoging niet boven de huurtoeslaggrens mogen komen als huurders aannemelijk kunnen maken dat ze in de toekomst aanspraak moeten maken op huurtoeslag. !WOON kon ook helpen met de draagvlakmeting – inmiddels heeft meer dan 70 procent van de bewoners ingestemd met het plan, is in 2018 de dakrenovatie afgerond en komend jaar zijn de eerste kozijnen aan de beurt.

‘Verder hebben we kunnen bereiken dat de verhuurder de Amsterdamse Kaderafspraken van corporaties als leidraad gebruikt’, voegt Rachèl toe. Bij een particuliere verhuurder is dat niet vanzelfsprekend.’ De verwachting is dat de meeste bewoners een deel van de huurverhoging terugverdienen door lagere stookkosten, bovendien krijgen ze meer woongerief.

De stem van huurders

De commissieleden Fred, Jaap, Rachèl en Nico (die niet bij dit interview kon zijn) zijn allemaal behoorlijk langdurige bewoners van Amstelhof, van tien tot zo’n zestien jaar. Ze vinden het allemaal belangrijk iets voor de buurt te doen. Jaap: ‘Ik vind deze buurt vooral stedenbouwkundig interessant, hoe dit complex is gebouwd, hoe het is ontworpen.’ Fred ervaart de buurt als een dorpje: ‘Ik wil graag het buurtje behouden, en daar moet je met z’n allen wat voor doen.’ Rachèl’s motief is wat kritischer: ‘Tuurlijk wil ik de buurt iets geven, maar ik zit er ook wat activistischer in, om huurders een stem te geven tegenover de verhuurder.’

Dit interview geeft een goed beeld van het werk van ons Projectteam Energie en Woningverbetering. Woont u in Amsterdam en heeft u vragen over isolatie van de woning of ideeën voor het beter isoleren van het gebouw waarin uw woning ligt? Stuur een mail of gebruik het contactformulier op onze website.

Verwante berichten

Bewoners Sloterhof willen 600 woningen verduurzamen

De Edisonstraat van het enkel glas af

Woningisolatie 216 woningen in Buitenveldert

Artikel delen:

!WOON