Huurverhoging van 55%? Mooi niet!

05 augustus 2019

Een huurder in hartje centrum van Amsterdam kreeg van de makelaar het vriendelijke voorstel de huurprijs op te trekken van € 1440 naar € 2050. Een huurverhoging met 55% ofwel € 710 per maand. Volgens de makelaar gaat het om een geliberaliseerd huurcontract. Dat zou hem het recht geven een ‘redelijk voorstel’ te doen om de huur aan te passen naar de markthuur. Andere woningen in de buurt worden voor € 2250 verhuurd.  Jammer voor hem, maar deze redenering gaat niet op. Ook bij een geliberaliseerd contract is het maar zeer de vraag of een dergelijk voorstel redelijk is. Voor de deze woning geldt het zeker niet. Het huurcontract is namelijk uit 1993 en toen bestond de huurprijs liberalisatie nog niet.

‘Coulance’

De verhuurder laat graag zien dat hij de beroerdste niet is. “Omdat u de afgelopen jaren altijd keurig de huurprijs heeft voldaan wil uw verhuurder u uit coulance tegemoet komen door niet direct de markthuur te vragen, maar hier ruim onder te gaan zitten. Namens hem mogen wij u dan ook een redelijk aanbod doen waarin de kale huurprijs verhoogd wordt naar een bedrag van € 2050 per maand.” Overigens merkte hij eerder al fijntjes op dat als huurder niet instemt met het voorstel “dan levert dat voor verhuurder de eerder genoemde opzeggingsgrond op”.

De huurder heeft vriendelijk laten weten niet in te stemmen met het voorstel. De verhuurder zal het met de maximale huurverhoging van 4,1% moeten doen. Dat is overigens nog altijd een hele forse verhoging bij deze hoge huurprijs.

Vragen over huurverhoging in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem? Neem contact met ons op.

Bezwaar tegen huurverhoging en lange adem loont

Artikel delen:

!WOON