Stappenplan voor aanpak van lood in het drinkwater

Loden waterleiding? Laten vervangen!

06 januari 2020

De afgelopen tijd is er veel onrust over lood in het drinkwater. Terecht, want het is ongezond en blijkt in oude panden nog vaker voor te komen dan gedacht. Aandacht op AT5, in Het Parool en (binnenkort) ook Volkskrant en NRC wijst de bewoners op het belang om te controleren of er nog lood zit. Vanaf 1960 mag toepassing niet meer in Nederland, maar vreemd genoeg heeft de wetgever nooit bepaald dat bestaande loden leidingen vervangen moeten worden. Toch is dat wel erg belangrijk voor de gezondheid, met name van jonge kinderen. Daarom doet iedereen er goed aan even te controleren of er nog ergens loden leidingen zijn. Onderstaand artikel legt uit hoe je dat doet, de filmpjes en foto’s laten zien hoe een stuk loden leiding er uit ziet. Het artikel biedt ook stappen om van het lood af te komen. Een VvE moet het zelf regelen, huurders kunnen de verhuurder verzoeken de leidingen te vervangen. Een verstandig verhuurder regelt dat direct. Gebeurt dat niet, dan zijn er verschillende vervolgstappen mogelijk.

 

Lood in je drinkwater? Doe er wat aan!

Artikel delen:

!WOON