Stappenplan voor aanpak van lood in het drinkwater

Loden waterleiding? Laten vervangen!

06 januari 2020

De afgelopen tijd is er veel onrust over lood in het drinkwater. Terecht, want het is ongezond en blijkt in oude panden nog vaker voor te komen dan gedacht. Aandacht op AT5, in Het Parool , Volkskrant en NRC wijst de bewoners op het belang om te controleren of er nog lood zit. Vanaf 1960 mag toepassing niet meer in Nederland, maar vreemd genoeg heeft de wetgever nooit bepaald dat bestaande loden leidingen vervangen moeten worden. Toch is dat erg belangrijk voor de gezondheid, met name van jonge kinderen. Dus als je in een pand van voor 1960 woont: controleer of er nog ergens loden leidingen zijn. Deze pagina van !WOON legt uit hoe je dat doet en wat je kan doen als er inderdaad nog loden leidingen zijn. De filmpjes en foto’s tonen loden leidingen. Het artikel biedt ook stappen om van het lood af te komen. Een VvE moet het zelf regelen, huurders kunnen de verhuurder verzoeken de leidingen te vervangen. Een verstandig verhuurder regelt dat direct. Gebeurt dat niet, dan zijn er verschillende vervolgstappen mogelijk.

 

Lood in je drinkwater? Doe er wat aan!

Artikel delen:

!WOON