Huurders krijgen gelijk: dubbelglas en HR ketel

16 maart 2020

Huurders in de Esmoreitstraat in Amsterdam-West zijn blij dat ze alsnog isolatie en een hoog rendement verwarming krijgen. Aanvankelijk wees de eigenaar hun voorstel voor een HR-combiketel en HR++ dubbel glas af. Inmenging van de kantonrechter via !WOON bracht uitkomst.

Niet voldoende geld om verduurzaming te financieren
Met hulp van !WOON stelden de huurders een voorstel op aan de verhuurder. Artikel 7:243 van het Burgerlijk Wetboek geeft bewoners namelijk het recht om verduurzamingsmaatregelen zoals het isoleren van de schil (dak, gevel, vloer, isolatieglas) en/of een verbeterd verwarmingsinstallatie af te dwingen. Voorwaarde is wel dat zij bereid zijn hier een redelijk huurverhoging voor te betalen. De verhuurder gaf als reactie op het voorstel dat de eigenaresse niet in staat was om deze woningverbeteringen te bekostigen. Hij stelde ook dat de geisers en moederhaarden eigendom zouden zijn van de huurders zelf. Dit bleek echter niet in de huurcontracten te staan.

Advocaat en kostengarantie van het Emil Blaauw Fonds bieden uitkomst
Nadat de onderhandelingen stuk liepen, schakelde !WOON een gespecialiseerde advocaat in. Het Emil Blaauw Proceskostenfonds stond garant voor de juridische kosten. De advocaat wees nogmaals op het wettelijke initiatiefrecht dat bewoners hebben. Ook de inzet van de advocaat leidde niet tot een akkoord.

De kantonrechter drong aan op een schikking
Het gevolg hiervan was dat de kantonrechter eraan te pas moest komen. Die boog zich over het voorstel en direct bleek dat de bewoners in hun recht stonden, het was volgens de rechter alleen de vraag op welke termijn en tegen welke huurverhoging. Toen de rechter inzag dat beide partijen steeds nader tot elkaar kwamen, drong hij aan op een onderlinge schikking. Een uitspraak was niet meer nodig.

Bewoners en eigenaresse op alle punten akkoord
Verrassend genoeg wilde de eigenaresse aan het einde van de rit ook de kozijnen vervangen inclusief HR++ glas voor een huurverhoging van €20 per maand. Daarnaast gaan huurders ook €20 extra betalen voor een individuele HR-combiketel ter vervanging van de moederhaard en de geiser. Dat geeft hen straks veel meer comfort en een stuk lagere energierekening, die de huurverhoging compenseert. Voor de begane grondwoning is een andere regeling getroffen omdat daar in de toekomst een uitbouw komt. Hier komt volgens het oorspronkelijke voorstel HR++ glas in de bestaande kozijnen voor een huurverhoging van €7 per maand. Bewoners en eigenaresse zijn op alle punten akkoord en de werkzaamheden zullen nog vóór het komende stookseizoen gereed zijn!

Redelijk voorstel opstellen met hulp van !WOON ?

Heeft u net als deze bewoners behoefte aan hulp omdat u er met de verhuurder niet uitkomt? !WOON helpt Amsterdammers om een redelijk voorstel aan uw verhuurder te doen. We helpen zo nodig ook tot aan het afdwingen bij de rechter. Ga naar deze pagina voor informatie en download gratis de brochure “Stappenplan voorhuurders die dubbelglas, isolatie en betere verwarming willen”.

 

Stappenplan isolatie: hoe krijg ik dubbelglas en meer?

Artikel delen:

!WOON