Bewoners eisen verwijderen lood in het Hilwis complex

09 december 2020

Op 24 december dient bij de Rechtbank in Amsterdam een kort geding van bewoners uit het Hilwis complex in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Zij willen dat de eigenaar Variaprop de loden waterleidingen in het complex vervangt. Diverse metingen hebben veel te hoge waardes lood in het drinkwater aangetoond. Lood in het drinkwater is ongezond en onnodig. Verhuurder Rappange verschuilt zich achter de Vereniging van Eigenaren, omdat de meeste woningen in het complex inmiddels zijn verkocht. De bewoners krijgen hulp van !WOON en het Emil Blaauw Proceskostenfonds.

Het Hilwis complex is bekend als ‘De Wolkenkrabber’ op de plek waar de Vrijheidslaan zich splitst in Churchhilllaan en Rooseveltlaan. Het is een in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd complex, met een woontoren en daarachter een groot aantal woningen. De hoge concentraties lood in de woningen achter de toren wijzen op aanwezigheid van loden toevoerleidingen, waar een deel van de woningen in het complex mee te maken kan hebben.

Eerder kwam het complex in het nieuws door torenhoge afrekeningen van stookkosten, gevolg van een verouderde en onrendabele collectieve verwarmingsinstallatie. Na lang juridisch touwtrekken wonnen de bewoners en inmiddels zijn alle bewoners voorzien van individuele CV installaties.

Lood in drinkwater – loden leidingen – stappenplan

Artikel delen:

!WOON