Hoe Buurtplatform Van Deyssel rellen kon voorkomen

18 mei 2021

We blikken terug op het moment waarop Buurtplatform Van Deyssel samen met bewoners en buurtpartners in actie kwam om rellen rondom de invoering van de avondklok te voorkomen. In het weekend van 23 januari kwamen er bij het buurtplatform berichten binnen dat er mogelijke rellen in de avond zouden komen. Hoe ging het platform vervolgens te werk? Jennifer Ramsaroep van het Buurtplatform Van Deyssel, vertelt hoe er meteen actie is ondernomen.

Direct in actie

“De vrijdag voor het bewuste weekend hebben wij als buurtplatform kennis gemaakt met enkele buurtorganisaties en professionals die zich inzetten voor de buurt. De volgende dag kregen we een berichtje van één van de bewoners die goed in contact staat met jongeren uit de buurt. Deze bewoner gaf aan dat er signalen waren dat jongeren die avond zouden gaan rellen rondom Plein ‘40-’45. Of wij als buurtplatform konden helpen om dit te voorkomen.”

Nieuwe app groep

“We hebben direct een app-groep opgestart met verschillende stichtingen en bewoners uit de buurt om snel te kunnen handelen en een plan te maken. Die avond zijn wij met zijn allen de straat opgegaan om jongeren aan te spreken.  Het feit dat wij veel jongeren en hun ouders kennen zorgde ervoor dat de gesprekken met hen heel laagdrempelig en positief verliepen. Het is die avond dan ook niet tot rellen gekomen en alles is rustig verlopen.”

Mooi resultaat op korte- en lange termijn

“De samenwerking is in een paar uur tot stand gekomen, we moesten snel schakelen om te kijken welke acties we konden ondernemen en hoe we elkaar als organisaties en bewoners konden ondersteunen. Ondanks de korte tijdspanne is alles heel goed verlopen en de samenwerking is super goed bevallen. Het is mooi om te zien dat we erkend worden als georganiseerde bewonersgroep die verandering wil brengen in de buurt.”

Hoe een noodsituatie tot verbinding kan leiden

“In de avond kwamen we ook andere buurtorganisaties tegen die jongeren aanspraken. Als bewoners hebben we gezien wat de stichtingen voor ons in de buurt doen. Het feit dat we als bewoners en professionals samen actie hebben ondernomen zie je meteen terug in het resultaat. We hebben de volgende dag ook positieve reacties gehad over de actie”, Aldus Jennifer.

Over het buurtplatform

Buurtplatform Van Deyssel denkt en praat mee over de plannen van de gemeente en Rochdale voor het vernieuwen van de Van Deysselbuurt. Deze plannen zijn ingrijpend en hebben veel invloed op de persoonlijke woonsituatie en hoe de buurt ingericht gaat worden. Het buurtplatform vertegenwoordigt de bewoners tijdens de vernieuwing van de buurt en denkt mee en oefent invloed uit op buurtthema’s.

Contact: zie de website van Buurtplatform Van Deyssel

Buurtplatform Van Deyssel is opgericht met ondersteuning van !WOON. Raadpleeg onze menukaart als u wilt weten wat we voor u en uw buurt kunnen betekenen.

Nieuws uit de Ontwikkelbuurten

Regelmatig geven wij een update vanuit onze dagelijkse praktijk van het ondersteunen van bewonersgroepen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Zie deze pagina of neem contact met ons op. Ons team is actief in de ontwikkelbuurten in Noord, Nieuw West en Zuidoost.

Lodewijk van Deysselbuurt – Nieuw-West [ontwikkelbuurt]

Artikel delen:

!WOON