Opnieuw flinke huurverlaging na afloop tijdelijk contract

22 december 2021

Opnieuw corrigeert een kantonrechter de Huurcommissie. Huurster vroeg na vertrek uit de woning om toetsing van de huurprijs. Dat kan bij een tijdelijk huurcontract tot zes maanden na afloop. De Huurcommissie vond het geen tijdelijk contract  en wees de toetsing af. Het zou te laat zijn. In het contract stonden bepalingen die ook kunnen wijzen op een vast contract. Leuk om te horen nadat je bent vertrokken, maar daar had huurster niets aan. Met hulp van !WOON en het Emil Blaauwfonds ging ze naar de kantonrechter. Nu krijgt ze alsnog bijna €4.000 aan teveel betaalde huur terug.

De kantonrechter is heel duidelijk in de uitspraak:

“De kantonrechter is bovendien van oordeel dat onduidelijkheden zoals voornoemd voor rekening van de verhuurder – die verantwoordelijk is voor het opstellen van de overeenkomst – moeten komen. Een ander oordeel kan ertoe leiden dat een verhuurder bewust overeenkomsten aangaat met kenmerken van beide overeenkomsten om zich dan al naar gelang het hem uitkomt te kunnen beroepen op de tijdelijkheid (einde van rechtswege) of de onbepaalde tijd (kortere termijn toetsing aanvangshuurprijs), hetgeen de beoogde huurdersbescherming ondermijnt.”

Aanpassing beleid Huurcommissie

Het beleid van de Huurcommissie bij het achteraf beoordelen van de huurprijs van tijdelijke contracten klopt niet. We hebben nu in korte tijd twee hele duidelijke uitspraken van verschillende kantonrechters over deze kwestie. Bovendien kregen vijf andere huurders al tijdens de zitting gelijk. In die gevallen beloofde de verhuurder de teveel betaalde huur terug te betalen. Dat om zo een veroordeling in de kosten van de procedure te vermijden. Nadeel is dat er dan geen uitspraak komt die duidelijkheid geeft over het beleid. Maar samen met de twee overduidelijke uitspraken moet dit genoeg zijn voor de Huurcommissie om hun beleid aan te passen. Zeker ook gezien de signalen van huurteams uit de rest van het land. De Huurcommissie heeft laten weten dat ze ons formele verzoek tot aanpassen van het beleid in behandeling hebben. Ze hopen in de loop van januari met een reactie te komen.

Controleer je huur: bij start bewoning of binnen 6 maanden na vertrek bij een tijdelijk contract

De uitspraak maakt één ding heel duidelijk: het kan zin hebben je huurprijs te laten toetsen. Maak een berekening (zie de link hieronder) en vraag hulp van !WOON als je in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem woont. Woon je in een andere stad, zoek dan naar het plaatselijke huurteam. Is dat er niet, vraag dan of het Juridisch Loket je kan helpen.

Update: op 18 maart 2022 is de uitspraak van de rechter gepubliceerd op rechtspraak.nl

Controleer de huur – maak een puntentelling

Huurcommissie te streng bij tijdelijke contracten

Artikel delen:

!WOON