Lood moet weg: winst voor bewoners Hilwis complex

Foto met link naar info op site !WOON over loden leidingen

19 oktober 2022

Meer dan 5 microgram lood per liter in drinkwater is een gebrek. Een bewonersvereniging kan dit namens al haar leden aankaarten bij de rechter, ook in kort geding. Dat heeft het Amsterdamse Gerechtshof bekrachtigd in haar arrest van 11 oktober. De leden van de bewonersvereniging behouden hun huurkorting van 40 tot 60% totdat de loden leidingen vervangen zijn. Een mooi resultaat in een zaak die mogelijk was dankzij de hulp van !WOON en het Emil Blaauw Proceskostenfonds.

Het arrest bevestigt een eerdere mooie uitspraak van de rechter in Amsterdam. Die bepaalde in een kort geding dat de verhuurder de loodmetingen aan de huurders moet verstrekken en gaf iedereen die meer dan 5 microgram lood per liter in het drinkwater heeft een forse huurverlaging, totdat de loden leidingen zijn vervangen. Zie het artikel onderaan deze pagina voor de verdere achtergronden. De verhuurder ging in beroep met de argumenten dat het geen zaak zou zijn voor een kort geding, dat de bewonersvereniging hierover niet zou kunnen procederen voor haar leden en dat de norm van 5 microgram per liter te streng zou zijn.

Duidelijkheid voor huurders en verhuurders

De argumenten van de verhuurder zijn allemaal van tafel geveegd en daarmee biedt dit arrest veel duidelijkheid aan alle huurders en verhuurders. Lood is ongezond, het is een gebrek als er meer dan 5 microgram per liter in het drinkwater zit, verhuurders moeten zorgen dat de leidingen snel vervangen worden en tot die tijd kunnen huurders een huurverlaging krijgen. De verhuurder kan beter tijd en energie steken in het vervangen van de leidingen dan in het voeren van procedures.

Dank voor de hulp

De voorzitter van de bewonersvereniging bedankt zowel !WOON als het Emil Blaauw Proceskostenfonds: “Zonder jullie hulp was het ons nooit gelukt. Dan sta je alleen tegenover een grote verhuurder die genoeg middelen heeft om procedures te voeren.” Dat is precies de reden waarom wij bewoners helpen en dat is ook precies het belang van een goed juridisch fonds. Dat kan heel veel helpen om te zorgen dat huurders hun recht halen.

Het arrest is hier te lezen op Rechtspraak.nl

Loden leidingen? Doe er iets aan!

Heeft u nog loden leidingen in de woning of het pand? Doe er iets aan, want het is ongezond. Lood is een gif en het hoopt zich langzaam op in het lichaam. Eigenaar-bewoners kunnen zelf zorgen voor vervanging van de leidingen, wel in overleg met de VvE als die er is. Huurders kunnen hun verhuurder aanspreken, zie het stappenplan hieronder. Dat laat ook zien hoe u loden leidingen herkent. Woont u in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen of Haarlem en wilt u gratis informatie, advies of begeleiding? Neem dan contact met ons op.

Lood in drinkwater – loden leidingen – stappenplan

Eclatante overwinning bewoners Hilwis in aanpak lood

Artikel delen:

!WOON