Nieuwe wet beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen

28 juni 2023

Vanwege het gevaar voor koolmonoxide vergiftiging halen verhuurders open geisers steeds vaker weg. Niet altijd is er een alternatief en dat kan niet de bedoeling zijn. Een huurder heeft recht op warm water en een veilige warmwatervoorziening is essentieel voor de gezondheid. De verhuurder moet zorgen dat er een aansluiting is voor een boiler of veilige geiser. De rechter vond dit ook in een zaak die door een huurder uit de Amsterdamse Rivierenbuurt was aangespannen.

Bij open verbrandingstoestellen is de kans op koolmonoxidevergiftiging hoger dan bij een gesloten systeem. Vanaf 1 april mogen alleen nog installatiebedrijven met een CO-wijzer certificaat gasinstallaties onderhouden. Als de open geiser niet meer onderhouden kan worden zijn er helaas verhuurders die de huurder in de kou laten staan. Ze weigeren een nieuwe aansluiting te maken voor een warmwatervoorziening die wél van deze tijd is. Vaak is een aanpassing nodig om bijvoorbeeld een elektrische boiler of een gesloten geiser op te kunnen hangen.

Technische aanpassing

Voor een elektrische boiler is in de regel een aparte groep in de groepenkast nodig en een geaard aansluitingspunt voor de boiler. Voor een gesloten verbrandingstoestel is een luchttoevoer nodig en aanpassingen voor een rookgasafvoer. Dat zijn werkzaamheden voor rekening van de verhuurder. Een huurder die met steun van het Emil Blaauw Fonds een procedure bij de rechter voerde, kreeg daarin gelijk. De rechter oordeelde als de verhuurder niet een warmwatertoestel kan aansluiten, als een gebrek. Een huurverhoging was daarom niet op zijn plaats en verhuurder werd verplicht een extra groep en een geaard aansluitingspunt aan te brengen. Zie hier het vonnis.

Geen warm watervoorziening? Een gebrek!

Het niet kunnen aansluiten van een veilig warmwatervoorziening is dus een gebrek. Wij adviseren huurders, die hun open geiser willen of moeten vervangen door een veiliger warmwatertoestel, de verhuurder een schriftelijk verzoek tot aanpassing van de groepenkast of rookgasafvoer te sturen.

Krijgt u geen of een onbevredigend antwoord en woont u in ons werkgebied? Meldt u dan bij ons voor vervolgstappen. Zie deze voorbeeldbrief van !WOON die u de verhuurder kunt sturen.

Contact

Heeft u informatie of advies nodig? Neem contact met ons op.

Kijk hier voor meer informatie over koolmonoxide veiligheid.

Brandveiligheid en koolmonoxide

Artikel delen:

!WOON