Eigenaar uit eigen woning gezet

17 oktober 2023

Opmerkelijke zaak in Amsterdam Noord: een eigenaar verhuurt zijn woning maar blijft er zelf ook wonen. Bij afsluiten van de huurovereenkomst vroeg de eigenaar of zijn vrouw er nog een paar maanden kon blijven samen met de huurders. Die hadden begrip en gingen akkoord. Maar vervolgens bleek hij er zelf ook te wonen. De kantonrechter oordeelt dat hij de woning samen met zijn vrouw moet verlaten en huurders recht hebben op een gedeeltelijke teruggave van de huur.

Via een bureau vinden twee internationale studenten een woning in Amsterdam Noord. Het is een mooi en schoon appartement dat zij graag willen huren. Vlak voor het tekenen van het huurcontract krijgen zij te horen dat de vrouw van de eigenaar nog 2 maanden in de woning wil verblijven. Zij gaan akkoord, omdat ze snel huisvesting nodig hebben en omdat er drie slaapkamers zijn.

Als de studenten de woning betrekken, blijkt niet alleen de vrouw, maar ook de eigenaar zelf erin te wonen. Ook krijgen de huurders te horen dat ze geen spullen in de woon- en badkamer mogen neerzetten. De eerste week laten zij het zo; ze willen immers geen ruzie met als risico dat zij uit huis gezet worden. Dan ontstaan er toch wat twijfels bij de huurders want elke keer met je toilettas naar de badkamer lopen of geen tv kunnen kijken in de woonkamer; daar betaal je toch niet zoveel huur voor?

Verhuurder mag niet in de woning verblijven

Ze komen bij !WOON voor advies. De huurovereenkomst en de gemaakte afspraken worden nagelopen. De conclusie luidt: er is een overeenkomst voor een zelfstandige woning voor bepaalde tijd en de vrouw mag alleen van de 3e slaapkamer gebruikmaken. !WOON legt uit wat de rechten zijn van de huurders, dat de verhuurder niet in de woning hoort te zijn én dat de huurders de woning niet uitgezet kunnen worden. De studenten besluiten dit voorzichtig aan te kaarten bij hun verhuurder. Na dit gesprek verandert de houding van de verhuurder. Volgens hem veroorzaken de huurders overlast en moeten juist zij vertrekken.

Huurders vragen !WOON om een brief te sturen naar de verhuurder. We sommeren de verhuurder de woning te verlaten en eisen een huurkorting van 50% voor de periode dat de verhuurder daar woont. Verhuurder gaat niet akkoord en schakelt een advocaat in. Gelukkig kunnen wij huurder via het Emil Blaauw Fonds aan een gespecialiseerde advocaat helpen.

Huurders opgelucht na uitspraak

Op 11 september kwam de zaak voor bij de kantonrechter in Amsterdam. De rechter was duidelijk; de eigenaar en zijn vrouw moeten voor 15 september de woning verlaten en de huurders krijgen een huurkorting van 50% voor de periode dat de eigenaar in de woning verbleef. Huurders zijn blij en opgelucht na deze uitspraak.

Meer uitspraken zien? Kijk op:

www.wooninfo.nl/uitspraken

Artikel delen:

!WOON