Huurders Kramatweg zijn het helemaal zat

Kramatweg beeld AT5 nieuws

20 juni 2024

Het complex aan de Kramatweg 82 – 93 (12 panden) in eigendom van en verhuurd door Rappange kent een lange geschiedenis van verwaarlozing. De huurders hebben de afgelopen jaren tegen heel wat gebreken aan de panden in het geweer moeten komen. Zij zijn de situatie nu echt zat en hebben dit naar buiten gebracht in een open brief aan de wethouder en verschillende media. Directe aanleiding voor de open brief (klik hier voor de pdf) is dat Rappange na jaren van verwaarlozing besloten heeft de panden op maandag 24 juni via de onroerend-goedveiling te verkopen.

De huurders hebben de afgelopen jaren heel veel gebreken moeten verduren. Zo waren er loden drinkwaterleidingen, is er in veel woningen nog steeds enkelglas en spelen er steeds weer vele andere ernstige onderhoudsgebreken. Afgelopen jaren werd door de bewoners onder andere een demonstratie georganiseerd. Ook startten ze, met ondersteuning van !WOON, vele (juridische) procedures wegens achterstallig onderhoud bij de Huurcommissie en voor een aantal woningen ook een rechtszaak om dubbelglas af te dwingen bij de kantonrechter. Nadat er in september vorig jaar ook nog eens spontaan een steen uit de gevel viel was wethouder Pels ook klaar met Rappange: “Als het kon zou ik die panden morgen onteigenen”.

De gemeente kwam op dat moment ook daadwerkelijk in actie: voor de voorgevel werd een handhavingstraject gestart en Rappange moest aan de slag. Er spelen echter nog veel meer onderhoudsgebreken in het complex. Bewoners en medewerkers van !WOON bleven daarover aan de bel trekken, ook bij de gemeente. Kort geleden is er dan ook een 48 pagina’s tellende gebrekenlijst opgesteld door Stadsdeel Oost. Dit is een belangrijke stap in een traject van verdere handhaving.

De huurders stonden intussen zelf klaar om, met ondersteuning van !WOON, voor alle woningen goed onderhoud en goede isolatie bij de rechter af te dwingen. En net op dat moment wordt het Rappange te heet onder de voeten en komen de panden op de veiling.

Het zit de bewoners enorm dwars dat Rappange, na jarenlange verwaarlozing en desinvestering straks wel een fikse verkoopwinst pakt en zij het nakijken hebben. Zuur? Toch niet helemaal… de huurders zullen hun strijd voor goed onderhoud van hun woningen doorzetten en een nieuwe eigenaar en verhuurder zal wat hun betreft direct aan de bak moeten. Doet die dat niet? Dan kunnen ze rekenen op de ondersteuning van !WOON bij het alsnog starten van een procedure om goed onderhoud en woningisolatie af te dwingen. De bewoners geven niet op.

Kramatweg, dubbel glas, CV en isolatie [energie]

Artikel delen:

!WOON