Rechter veroordeelt eigenaar tot plaatsen dubbelglas

Kramatweg

14 april 2020

De eigenaar van een pand in Amsterdam Oost moet dubbel glas aanbrengen. Ook dient hij de vloer van de woning op de begane grond te isoleren. Het verzoek van de huurders met de bijbehorende beperkte huurverhoging is redelijk. Is het werk niet binnen drie maanden afgerond, dan verbeurt de eigenaar een dwangsom die kan oplopen tot € 10.000.

In het voorjaar van 2018 vroegen drie huurders van een pand aan de Kramatweg aan hun verhuurder om dubbelglas te plaatsen. Ze boden een redelijke huurverhoging aan in ruil voor het verbeterde woongerief en de te verwachten lagere stookkosten. De verhuurder weigerde hieraan mee te werken. Daarop is de kwestie aan de Kantonrechter voorgelegd. Deze oordeelde al in een tussenvonnis dat plaatsing van dubbelglas op de begane grond, de eerste en de tweede etage een redelijk voorstel is. Datzelfde gold voor het voorstel om de vloer van de benedenwoning te isoleren.

Resteerde nog de vraag over welke huurverhoging redelijk is. De eigenaar maakte bewaar tegen de offerte van de huurders en vroeg een tegenofferte aan. Die kwam echter niet veel hoger uit. In april 2020 veroordeelt de rechter de eigenaar tot aanbrengen van dubbelglas op alle drie etages. De bijpassende huurverhoging op grond van de (tegen)offerte van de eigenaar bedraagt € 15 per maand voor de begane grond en € 21 per maand voor de bovenwoningen. Op de begane grond dient de eigenaar ook de vloer te isoleren, tegen een huurverhoging van € 16 per maand. De eigenaar moet de werkzaamheden binnen drie maanden laten uitvoeren. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een dwangsom van € 250 per dag met een maximum van € 10.000.

De eigenaar en de makelaar komen hier duidelijk niet goed weg met verwaarlozen van deze panden. Onlangs moesten in het blok de loden waterleidingen vervangen worden. Verder lopen er nog zaken over het vervangen van de afgekeurde moederhaarden door een nieuwe CV ketel.

Samen met de buren opstellen van een voorstel aan de verhuurder?

Zie ons Stappenplan voor huurders die dubbelglas, isolatie en betere verwarming willen. Daar vind u naast informatie over wat u zelf kunt doen ook meer over wat !WOON – zonder kosten – voor Amsterdamse huurders kan betekenen.

Reken af met enkelglas – mooie resultaten bewoners

Artikel delen:

!WOON