Ook op huurwoningen liggen steeds vaker zonnepanelen. Vaak regelt de verhuurder dit, maar nog lang niet altijd. Woon je in een rijtjeshuis, dan is het in principe mogelijk als huurder zelf zonnepanelen te laten leggen op het dak en aan te sluiten op de eigen meterkast. Woon je in een appartementencomplex, dan is dat een stuk ingewikkelder.
Zonnepanelen via de verhuurder
Steeds meer verhuurders regelen zonnepanelen op de daken. Sommige verhuurders doen dit aanbod zelf, anderen regelen het met een gespecialiseerd bedrijf. Op rijtjeswoningen zal er meestal een aanbod gedaan worden om de zonnepanelen direct aan te sluiten op de meterkast van de huurder. De verrekening van de opbrengst verloopt dan direct met je eigen elektraverbruik. Let er bij het kiezen van het aantal zonnepalen op dat dit past bij de je jaarlijkse verbruik.
Op grotere complexen is er vaak maar beperkt ruimte ten opzichte van de behoefte aan elektriciteit van alle woningen. Een (groot) deel van de panelen die op het dak passen zullen vaak eerst worden aangesloten op de meter van de collectieve installaties: de lift(en), verlichting in algemene ruimte, mechanische ventilatiesystemen, verwarmingssystemen en waterpompen. Hiermee komt de opbrengst ten goede van de gezamenlijke servicekosten.
Pas wanneer er voldoende ruimte over blijft zal de corporatie ook een aanbod doen om individuele woningen aan te sluiten. Of dat ook het geval is zal afhangen van de situatie. Alleen wanneer er genoeg ruimte is, zal de investering opwegen tegen de mogelijke opbrengst.
Bij woningcorporaties zijn de voorwaarden en de servicekosten van het aanbod in het algemeen besproken met de huurdersorganisatie en kan je er op rekenen dat het een betrouwbaar aanbod is. De huurdersorganisatie maakt ook afspraken over de prijs.
Wanneer de verhuurder bij een appartementengebouw zelf geen aanbod doen, kan je als bewonersgroep proberen een coöperatief project te starten. Voor meer informatie hierover kan je bijvoorbeeld terecht bij Klimaatstichting HIER.
Betalen via de huurprijs of de servicekosten
Wanneer de zonnepanelen geïntegreerd zijn in het dak van de woning en je deze niet zonder schade zou kunnen verwijderen, dan moet de verhuurder de kosten daarvan betalen uit de huur. Deze situatie bestaat vooral bij recent gebouwde woningen.
In de meeste gevallen zijn de zonnepanelen geen onderdeel van het dak. Ze liggen er wel op, maar kunnen ook zonder schade weer worden verwijderd. Dan zijn het wettelijk “roerende zaken” en mag de verhuurder er via de servicekosten een bedrag voor in rekening brengen. Dit moet zijn afgesproken en de maximale hoogte van het bedrag hangt samen met de investering die de verhuurder heeft gedaan. De Huurcommissie heeft bepaald dat afschrijving in 15 jaar redelijk is. Per jaar betaal je dus maximaal 6,67% van de investeringskosten (waarbij na 15 jaar de restwaarde van de panelen wordt bepaald op 60% van de investering). Twijfel je aan de hoogte van het bedrag, dan kan je dit achteraf door de Huurcommissie laten beoordelen. Zie elders op onze website voor meer informatie hierover.
Salderen en terugleveren: kies de goede energieleverancier
De stroom die de zonnepanelen opleveren kan je direct gebruiken, als je meer opwekt dan je verbruikt gaat de stroom terug het elektriciteitsnet in. De leverancier verrekent dit maandelijks of jaarlijks met de stroom die je op andere momenten verbruikt. Dat heet salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding. Die vergoeding verschilt per leverancier. Ook vragen sommige leveranciers aan klanten met zonnepanelen een extra vastrecht per maand. Let hier goed op bij je energiecontract en stap zo nodig over naar een andere leverancier. Er zijn diverse websites waar je ook hierop leveranciers kan vergelijken, overstappen loont vaak.
Huurders die servicekosten betalen voor de panelen moeten hier extra opletten. Trek zonodig aan de bel bij de verhuurder als de zonnepanelen niet meer lonen. Vaak zijn daar afspraken over gemaakt.
Vanaf 2027 gaat het verrekenen van de opbrengst van zonnestroom anders werken. Salderen wordt afgeschaft en dit is voor huurders die servicekosten betalen nadelig. De Woonbond, Aedes en Consumentenbond strijden in 2025 nog voor een fatsoenlijke regeling.
Zelf investeren
Net zoals je als huurder de keuken of badkamer mag aanpakken, kun je de woning verbeteren door de aanleg van zonnepanelen. Je maakt dan gebruik van de regeling voor Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) Hiervoor heb je toestemming nodig van de verhuurder als eigenaar van het dak Lees hier meer over de ZAV-aanvraag.
De verhuurder mag dit weigeren. Mogelijke redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld als er een kabel door woningen van andere bewoners aangelegd moet worden, of als het dak binnen afzienbare tijd onderhouden moet worden. In een appartementengebouw met meerdere huurders speelt vaak mee hoeveel huurders er kunnen profiteren en wat de plannen van de verhuurder zijn. In een gemengde VvE met zowel huur- als koopwoningen is de VvE eigenaar van het dak en zal een verzoek via de verhuurder aan de VvE gedaan moeten worden. Neem contact op met je eigen verhuurder om te vragen of deze toestemming wil verlenen en wat de voorwaarden zijn.
Beter energielabel door zonnepanelen
Met zonnepanelen op het dak verbetert het energielabel van het gebouw. Dat kán invloed hebben op de maximale huur die de verhuurder mag vragen. !WOON vindt dat dit alleen zou mogen als de verhuurder de investering heeft gedaan, maar dit is niet helemaal duidelijk geregeld. Sommige woningcorporaties hebben dit al wel goed geregeld en afgesproken met hun huurdersorganisatie.
Artikel delen: