Veel kritiek op nieuw renovatiebeleid Ymere

22 juni 2014

Veel media hebben de afgelopen week aandacht besteed aan de plannen van Ymere om 180 huishoudens in de Amsterdamse binnenstad de huur op te zeggen. Reden hiervoor zou een dringend noodzakelijke renovatie zijn. Huurders zijn ongerust en er zijn inmiddels kamervragen gesteld over het nieuwe beleid.

Het nieuwe beleid is door Ymere in april van dit jaar gepresenteerd via een informatiebrief. Hierin schrijft Ymere dat de noodzakelijke renovatie zo duur uitpakt dat een renovatie met behoud van de huurovereenkomsten niet mogelijk is. Bewoners krijgen wel een andere woning in de buurt aangeboden, maar dan wel tegen een veel hogere huurprijs. Lees ook het bericht hierover op de website van Ymere.

Op de voorpagina van Het Parool van dinsdag 17 juni verscheen een artikel met de kop ”Huurders moeten huis uit”. Klik hier om het artikel te lezen.

Parool 17jun2014 Ik ben geen scheefwoner v2In het vervolgartikel op pagina 5 een interview met Michiel Kuijpers, één van de huurders van de panden waar het om gaat. Michiel is huurder van een etage op de Oudezijds Voorburgwal. Lees hier het artikel ”Ik ben geen scheefwoner en wil dat ook niet zijn”.

Het nieuwe beleid is omstreden omdat de wet alleen de mogelijkheid biedt om huurovereenkomsten te beëindigen, wanneer de bouwkundige toestand van het pand zeer slecht is. Ymere gaat met haar nieuwe beleid niet meer uit van de specifieke situatie per pand, terwijl de rechter in een eventuele beindigingsprocedure deze wel als uitgangspunt neemt.

Volgens huurrechtadvocaat Henri Sarolea laat Ymere een proefballon op, die zal knappen. In een Q&A interview in Het Parool van 20 juni legt Sarolea nauwgezet uit hoe de wet in elkaar steekt en waarom het nieuw ingezette beleid van Ymere niet deugt.

In de Tweede Kamer is het nieuws niet onopgemerkt gebleven. De fracties van de SP en PvdA hebben vragen gesteld aan minister Blok. Klik hier voor de tekst van de kamervragen van Jacques Monasch (PvdA) en Sadet Karabulut (SP). Over de kamervragen van Monach verscheen in Het Parool van 20 juni een artikel. De Kamervragen zijn op 15 juli beantwoord door minister Blok.

Huurdersverening Centrum roept in een brief aan de betreffende bewonerscommissies op tot acties en biedt daarbij ondersteuning aan. Klik op onderstaand plaatje om de brief te lezen.

Brief HvC over Ymere plannen

 

 

 

 

 

 

Met een persbericht reageerde Huurdersvereniging Centrum op 6 juli op de recente berichtgeving in de media over het nieuwe renovatiebeleid van Ymere. Huurdersvereniging  Centrum is niet tevreden over de voorlopige uitkomst van de discussie en pleit voor renovatie met recht op terugkeer naar de eigen woning tegen een betaalbare huur.

Ook Huurdersvereniging Amsterdam mengt zich in de discussie. Op voorstel van Huurdersvereniging Centrum (door bestuurslid Boudewijn Snoeck) is op de algemene ledenvergadering van Huurdersvereniging Amsterdam de volgende verklaring aangenomen:

“”De Huurdersvereniging Amsterdam en alle daarbij aangesloten organisaties, vinden dat bij renovatie van huurwoningen de bewoners de garantie moeten krijgen dat zij kunnen terugkeren in hun woning, of een vergelijkbare woning (ook in prijs) in het complex. Het renovatieplan en de planning worden opgesteld in overleg met de bewoners (of een commissie hiervan)”.

 

AT5 bestede aandacht aan de onrust die onder huurders ontstaan is. Klik hier voor een artikel met video.

 

Huurders kunnen voor vragen en juridisch advies terecht bij het WSWonen Centrum. Telnr: (020) 622 42 88.

 

Verder:

Website Woonbond – Ymere zet huurders uit woning voor renovatie (18 juni)

Telegraaf – Ivens nu al onder vuur over plannen Ymere (18 juni)

Website SP – Laat mensen in hun huis wonen (19 juni)

Het Parool – Woningverkoop Ymere drijft kersverse coalitie uiteen (19 juni)

NRC – Huurders Ymere raken huis kwijt (20 juni)

Parool – Ingreep Ymere is weloverwogen (23 juni)

Parool – Corporatie negeerde huurders (4 okt)

Artikel delen:

!WOON