Veel studenten hebben vragen over huren in Amsterdam

09 oktober 2023

Tijdens de introductieweken voor eerstejaars studenten stond !WOON op diverse studentenbeurzen van de VU, Inholland en UvA met een informatiestand over huren en wonen. Opvallend veel studenten wonen nog bij hun ouders en hebben een fikse reistijd, oplopend tot enkele uren per dag. Er was veel behoefte aan uitleg over de nieuwe regels voor zoeken op WoningNet. Op deze dagen werd het grote tekort aan studentenwoningen weer overduidelijk.

Studenten kwamen naar ons toe met vragen over verkamering en of ze recht hadden op huursubsidie. Daarnaast werden er huurcontracten gratis op betrouwbaarheid gecontroleerd. Het nieuwe zoeksysteem van WoningNet dat begin dit jaar is ingegaan riep ook bij de studenten veel vragen op. Ze hadden wel iets gehoord over nieuwe regels, maar konden nu direct door !WOON medewerkers geholpen worden. Zij legden het nieuwe systeem uit, waarmee de studenten hun kansen op een huurwoning vergroten.

De nieuwste folders werden uitgedeeld, die in samenwerking met ASVA zijn gemaakt. In de folder staan tips over huren en wonen voor jongeren. En is te lezen hoe oplichting, oftewel scamming in het Engels, te voorkomen. Helaas hebben ook studenten vaak met scamming te maken. Onder valse voorwendselen wordt hun gevraagd geld over te maken, als borg of sleutelgeld, maar uiteindelijk laat de verhuurder of bemiddelaar niks meer van zich horen.

Contact met !WOON, gratis hulp en advies

Wil jij ook meer weten over je rechten en plichten als huurder in Amsterdam? Of heb je vragen en kun je gratis juridisch advies gebruiken? Neem dan contact met ons op. Je vindt kantoren en spreekuren van !WOON in elk stadsdeel.

Puntentelling kamers – onzelfstandige woonruimte

Artikel delen:

!WOON