ZorgSaamWonen congres

Workshop over prettig ouder worden geleid door Deniece Hanser.

24 oktober 2023

28 september streek het landelijk ZorgSaamWonen congres neer in Amsterdam. Een plek waar ontwikkelaars, gemeentes, buurtinitiatieven en zorgorganisaties elkaar ontmoeten en inspireren.
Bij deze editie met het thema ‘Bouwen aan Zorgzame buurten’ stonden we stil bij de complexiteit van de maatschappelijke opgave rondom specifiek de ouderenhuisvesting en bespraken we mogelijke oplossingsrichtingen. !WOON was aanwezig met twee workshopsessies.

Prettig ouder worden in Amsterdam

Deniece Hanser – consulent Ouderenhuisvesting –  verzorgde een sessie over hoe bereiken en betrekken we migranten ouderen bij woonzorg thema’s. Eén van de snelst groeiende groep ouderen in Amsterdam zijn ouderen met een migranten achtergrond. Uit onderzoek blijkt dat bij hen een informatie achterstand is als het gaat om Langer zelfstandig thuis en toekomstbestendig wonen en zorg. De volgende aandachtspunten kwamen tijdens de sessie naar voren:

  • Hoe zorgen we ervoor dat men bewust gaat nadenken over de eigen woonsituatie in de toekomst?
  • Hoe zorgen we ervoor dat de informatie bij hen terecht komt?
  • Welke stappen kunnen ze nu al zetten?
  • Hoe krijgen de wensen een plek in nieuwe woon/zorg concepten?

!WOON doorloopt een aanpak in fases, want meedoen en denken gaat niet in een keer. Het kost tijd en energie van alle partijen, om tot een gezamenlijk resultaat te komen.

Woonconcept Stadsveteraan voor 55-plussers

!WOON-collega Francis Bock – teamleider Bewonersinvloed –  begeleidde de workshop ‘Van concept naar een hecht woongemeenschap’ dat werd ontwikkeld voor Stadsveteraan. Een initiatief van Woonzorg, AM en Heren5.

Stadsveteraan is een bijzondere woongemeenschap voor vitale 55-plussers. Een nieuwbouwcomplex met sociale huurwoningen. Voor mensen die graag in de stad willen wonen, maar wel een goede band met hun buren willen opbouwen. Een eigen woning met gedeelde voorzieningen zoals een klusruimte, wasmachine, atelier, tuinkamer, kookstudio en nog veel meer.

Woonzorg heeft !WOON gevraagd bij de opbouw van de beheercoöperatie voor Stadsveteraan te ondersteunen. Bij een beheercoöperatie betekent dat iedereen lid is van de vereniging en dat je samen bepaalt welke activiteiten wel of niet gaan plaatsvinden. Ook kies je samen je nieuwe buren.

Opbouwen van een hechte woongemeenschap

Na de opstart van een kopgroep, een werkgroep visie, interne organisatie en beheer is de werkgroep community building aan de slag gegaan. Hoe zorg je ervoor dat alle huurders zich welkom voelen en mee willen doen? Hoe bouw je een community waarin met CONSENT  besluiten worden genomen? Met onder andere deze uitdagingen is !WOON aan de slag gegaan met de ondersteuning van de huurders en Woonzorg.

Naast de individuele woningen heeft Stadsveteraan ook friendswoningen voor 2 of 3 personen. In een friendswoning huur je een eigen studio en deel je met 2 of 3 anderen een woonkamer en keuken.
Meer weten over wonen in Stadsveteraan 020? Ga naar de website.

Meer informatie over het dienstenaanbod van !WOON – team Bewonersinvloed, is te bekijken in de menukaart.

Artikel delen:

!WOON