Aandacht voor koolmonoxide

03 oktober 2013

Het stookseizoen is langzaamaan begonnen en daarmee is het weer belangrijk te letten op de veiligheid van gaskachels, wat oudere CV-ketels en natuurlijk geisers in huis. Bij deze apparatuur ligt het gevaar van koolmonoxide altijd op de loer. Het is van groot belang dat bewoners daar alert op zijn en weten hoe ze de veiligheid in huis bewaken. Goed ventileren, een juist geplaatste koolmonoxidemelder en onderhoud van de apparatuur zijn daarbij het motto.

De gemeente Amsterdam startte om deze redenen onlangs de campagne “Laat je niet verrassen door de stille killer”. Met een interessante actie: voor € 10 een veiligheidscheck en gratis koolmonoxidemelder in huis. Woningcorporatie Stadgenoot gaat verder en wil huurders verplichten alle open verbrandingstoestellen te laten vervangen tegen een huurverhoging. Huurders die hierover vragen hebben, kunnen voor advies rekenen op het lokale wijksteunpunt wonen.

Het plan van Stadgenoot om alle nog aanwezige gaskachels en geisers de komende twee jaar te vervangen heeft het nodige onder de benaderde huurders los gemaakt. Vooral de stevige toonzetting van de brieven en de korte reactietermijn van twee weken leidt tot mogelijk onnodig verzet tegen het voornemen. Een aantal huurders hecht eraan de eigen goed onderhouden gaskachel te kunnen behouden. De gevraagde huurverhoging van € 20 per maand levert ook de nodige bezwaren op, zeker omdat deze de komende jaren steeds weer verder verhoogd zal worden. Stadgenoot is van mening dat zij huurders via de rechter kunnen dwingen om mee te werken. Geraadpleegde huurrechtadvocaten hebben inmiddels aangegeven hiervan niet overtuigd te zijn. Huurders die niet willen meewerken, doen er wel verstandig aan aantoonbaar te maken dat zij zelf zorgen voor een veilige situatie in huis.

Huurders en bewonerscommissies kunnen voor onafhankelijk advies over het aanbod van Stadgenoot natuurlijk terecht bij het lokale Wijksteunpunt Wonen. Het wijksteunpunt zal samen met de huurder bekijken of het verstandig is op het aanbod in te gaan.

Overigens staat in een aantal door Stadgenoot verzonden brieven dat huurders ook voor hulp bij het aanvragen van huurtoeslag terecht kunnen bij het Wijksteunpunt Wonen. Dit is niet het geval! Dergelijke ondersteuning wordt wel geboden door de sociaal raadslieden in de buurt. In volgende mailings zal Stadgenoot deze fout herstellen.

Huurders die op zoek zijn naar informatie en tips over veilig gebruik van geisers, gaskachels en oudere CV-installaties kunnen dit vinden op de website van de gemeente Amsterdam www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/koolmonoxide/laat-verrassen

Aanmelden voor de actie veiligheidscheck en koolmonoxidemelder voor € 10,- kan:
via www.feenstra.com/koolmonoxide of telefonisch 0900 – 84 39 (10 cpm).

Doe het snel, het aanbod geldt voor 500 Amsterdammers en op=op.

Artikel delen:

!WOON