Huurders en AirBnB: past op!

18 mei 2015

Vakantieverhuur blijft de gemoederen flink bezighouden. Vorige week werd een huurder veroordeeld tot een flinke boete en ontruiming van zijn huurwoning. Wethouder Ivens laat weten de controle op onderverhuur verder aan te scherpen. En nu duikt er een bedrijfje op die huurwoningen op AirbnB wil zetten: Huurfix.

Het bedrijfje Huurfix (‘het onderhuur plan’) adverteert onder huurders dat zij met een gerust gevoel op vakantie kunnen omdat Huurfix de huur alvast vooruit aan jou zal betalen. Ga je twee maanden op vakantie? Huurfix geeft jou dan meteen twee maanden huur in het handje. Vervolgens zal Huurfix jouw huurwoning als hotel exploiteren.

Volgens Huurfix is dit volkomen legaal omdat je van de gemeente je woning 60 dagen per jaar aan toeristen mag onderverhuren. Onder de veelgestelde vragen staat dan het volgende:

Is huurfix legaal?

Ja, wij verhuren jouw appartement aan andere mensen via o.a. Airbnb. Omdat jij staat ingeschreven op het adres wat we verhuren is het geen woning onttrekking. Iedereen mag wettelijk 2 maanden per jaar onderhuren. Wat jij met je huisbaas hebt afgesproken is natuurlijk ook belangrijk, daarom raden we je altijd aan even aan je huisbaas te vragen of het van hem mag.

Let vooral op die laatste zin, ze raden nog wel eventjes aan om het aan je huisbaas te vragen of het mag…

Nee, beste Huurfix, dit is geen eerlijke wijze van communiceren. Onderverhuur mág niet en jullie klanten lopen de kans hun woning kwijt te raken. Er bestaat de reële kans dat een huurder geen toestemming vraagt, met alle gevolgen van dien. Als de huurder wél toestemming vraagt is het antwoord al bekend, geen enkele verhuurder zal ermee akkoord gaan dat jullie de woning als hotel gaan exploiteren.

Als een huurder voor langere tijd naar het buitenland vertrekt voor studie of werk dan kan de huurder toestemming vragen tot huisbewaring. Ook dan hoeft de huurder tijdens zijn afwezigheid niet zelf de huur te betalen. In de meeste gevallen gaat een huisbaas gewoon akkoord. Maar het concept van Huurfix is gedoemd te mislukken.

 

 

Artikel delen:

!WOON