Kou uit de grond, warmte uit afval

29 januari 2019

Zaterdag 26 januari verzorgde !WOON een excursie naar aardgasvrije woningen in Amsterdam Noord. Om tien uur verzamelde zich in de ijzige kou een groepje bewoners van de Banne om te leren van mooie voorbeelden in de praktijk. Het bezoek leverde naast inzichten gelijk ook wensen op voor de verhuurders die van het gas af gaan.

Het eerste bezoek was een koopwoning op het randje van Landsmeer. Deze woning voorziet in warmte en energie via een warmtepomp, in combinatie met zonnepanelen. Een warmtewisselaar-systeem bij de douche zette de huiseigenaren in het gezelschap aan het denken over mogelijkheden voor hun eigen badkamer renovatie. Extra isolatie, extra stopcontacten, allerlei extra leidingen, nieuwe apparatuur … … Het werkt allemaal, maar het werk duurde wel lang. Het bezoek leerde ons veel over de hobbels en kansen die je tegenkomt bij het gasvrij maken van je woning.

De volgende stop was Kadoelerbreek, een groot appartementencomplex met voorzieningen voor senioren in Amsterdam-Noord. Hier is voor het eerst in Amsterdam  duurzame warmte- en koudecombinatie gerealiseerd. Warmte komt via de leidingen van de Afval Energie Centrale. Juist deze groep senioren heeft niet alleen baat bij een gerieflijk verwarmde woning, maar ook bij koeling tijdens hete dagen. Woningcorporatie Ymere koos daarom bewust voor aanvullende comfortkoeling. Op warme dagen wordt het koele water uit de grond gepompt en verspreid door de woning. Het water keert uiteindelijk terug in de grond, maar is tijdens de tocht door het huis opgewarmd. Warmtewisselaars op het dak zorgen voor koeling voordat het water weer de grond in gaat. Zo kan het grondwater telkens worden hergebruikt voor koeling van de huizen. De bewoners die wij erover spraken waren hierover enthousiast en de maandelijkse kosten bleken erg mee te vallen. Al zij die  natuurlijk wel afhankelijk van je ‘stookgedrag’…. O nee;  ‘stoken’ doen ze niet meer. …

De excursie leverde een aantal verzoeken op aan woningcorporaties en andere verhuurders die van gas af gaan en kiezen voor stadswarmte:

  • Zorg dat huurders temperatuur per vertrek kunnen regelen. Zodat er in ieder geval een vertrek uit kan.
  • Zorg dat de sensor niet vlakbij de wasdroger of andere warme plek zit.
  • Zorg dat huurders een plattegrond van het leidingwerk krijgen.
  • Zorg voor goede instructies en een goede handleiding.  Juist voor de koeling is het bij deze installatie van belang hem in de zomer niet uit te zetten.
  • Zorg dat installateur, bouwer, aannemer en corporatie weten wie op welk verzoek moet handelen.
  • Zorg dat lekkages bij koppelingen in het leidingwerk gemakkelijk te traceren zijn.
  • Voor VvE: als huiseigenaar investeer je voor tenminste tien jaar. Dus bekijk alle mogelijkheden goed en vergeet niet de behoefte aan koeling bij een goed geïsoleerde woning.

De gemeente Amsterdam wil in 2040 volledig aardgasvrij te zijn. Nieuwe woningen hebben nu al geen aardgasaansluiting meer. Het overgrote deel van de woningen in Amsterdam heeft echter nog een gasfornuis en verwarming op aardgas. !WOON zet zich graag in voor meer inbreng van bewoners bij de energietransitie. We ondersteunen bewoners en stimuleren het bundelen van kennis en informatie, zodat mensen niet zelf het wiel uit hoeven te vinden.

Artikel delen:

!WOON