Ben je student, en betaal je een hoge huur?

09 april 2019

Volgens de Landelijke Studentenbond LSVb betalen studenten gemiddeld € 100 te veel voor hun kamer. Sommigen betalen wel € 300 te veel. Vaak kan je huur echt omlaag, ook na het tekenen van je huurcontract. Veel studenten denken dat ze door het grote tekort aan kamers geen keuze hebben. Maar met deze stappen is het niet moeilijk om te checken of je huur naar beneden kan.

Check je huurprijs

  1. Bereken de maximaal toegestane huurprijs. Op de website van !WOON kan je de maximaal toegestane huurprijs berekenen. Dat gebeurt met een puntenstelsel. !WOON kan daarbij helpen.
  1. Is je huur te hoog, en is je huur korter dan zes maanden ingegaan? Via de toetsing procedure bij de Huurcommissie kan de aanvangshuur naar beneden. Ook nadat je de huurovereenkomst hebt getekend, kan je deze procedure starten. De lagere huurprijs geldt dan vanaf het begin van de huurcontract. Bij sommige tijdelijke contracten kan dit ook nog binnen 6 maanden na afloop van het contract. Je kan dan achteraf veel geld terug krijgen.
  1. Is je huur te hoog en is je huur langer dan zes maanden ingegaan?

Dan kan je in veel gevallen alsnog een huurprijsverlagingsprocedure starten. Je moet dan eerst, schriftelijk, de verhuurder vragen de huur te verlagen. Pas daarna kan je de procedure bij de Huurcommissie starten. De Huurcommissie stelt vast wanneer de huurverlaging ingaat.

Huur te hoog? Ga naar de Huurcommissie: dat loont, is gemakkelijk en kost maar €25

Volgens de Woonbond kregen studenten in 91 procent van de procedures gelijk. Dat leverde gemiddeld bijna € 160 euro per maand huurverlaging op. Om een procedure bij de Huurcommissie te voeren, betaal je € 25 leges. Wint de verzoeker, dan krijgt hij of zij dit bedrag terug. Bij verlies ben je dit bedrag kwijt: het kost je dus op zijn hoogst €25! Je start een procedure door het invullen van een formulier.

Vragen en je woont in Amsterdam? Neem contact op met !WOON

Wij adviseren alle studenten om hun huurprijs te checken. Wij hebben alle kennis in huis over rechten van huurders. Bovendien houden we verhuurders die vaker over de schreef gaan, in de gaten. Hier vind je onze spreekuren en het contactformulier.

Artikel delen:

!WOON