Camera’s in je huur- of wooncomplex, mag dat?

16 oktober 2019

In Buitenveldert horen we steeds vaker van bewoners dat de eigenaar of de VvE camera’s op wil hangen in de gemeenschappelijke ruimtes. Daar hebben huurders en eigenaar-bewoners wel wat vragen bij. Vooral over de bescherming van hun privacy.

Verhuurders en VvE’s hebben uiteenlopende redenen om het plaatsen van camera’s te overwegen. Het bieden van extra luxe om de huurprijzen te verhogen, het voorkomen van afval in gangen en trappenhuizen, om te kijken welke buurvrouw haar hondje in de lift laat plassen of om de pakkans van inbrekers te verhogen.

Privacy en inbreuk op persoonlijke levenssfeer

Daar tegenover staat de privacy van de individuele bewoners. Je verhuurder of de andere leden van je VvE hebben geen zaken met wanneer je komt en gaat, wie je op bezoek krijgt en wanneer. Als dat allemaal vastgelegd wordt op camera, dan is dat een flinke inbreuk op je persoonlijke levenssfeer. We hadden al privacy wetgeving, maar tegenwoordig is er de AVG. Dat is op Europees niveau bepaalde wetgeving die de privacy van de burger beschermt.

Het is belangrijk om na te gaan wat nu precies wel en niet mag. Daarvoor is een belangenafweging nodig met afweging van de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer tegen de reden om daar inbreuk op te maken.

Bij een inbraakgolf kan het stoppen of betrappen van de inbreker(s) prioriteit hebben ten aanzien van de inbreuk op de privacy. Ook voor het verzamelen van bewijs bij het veroorzaken van overlast door een bewoner heeft een rechter wel eens toestemming laten geven voor het plaatsen van een camera.

Afweging en voorwaarden

Dat is altijd aan strikte voorwaarden verbonden; het is niet zo dat de huisbaas of de voorzitter van de VvE de beelden mag beheren. Het moet altijd in samenspraak met de politie, en zij zijn de enigen die toegang hebben tot de beelden.

Als het gaat om het voorkomen van snoeppapiertjes in de gang of het bieden van ‘extra luxe’ door het ophangen van camera’s, dan staat de bedoeling in geen enkele verhouding tot de inbreuk op de privacy van de bewoners.

Vragen?

De uitersten zijn duidelijk, maar er is ongetwijfeld een grijs gebied. Heb je vragen? Neem dan contact op met !WOON, we kunnen helpen met het uitzoeken van jouw rechten en plichten en die van de verhuurder of de VvE.

Onderhoud en gebreken

Artikel delen:

!WOON