Huurders wooncoöperatie hebben recht op huurtoeslag

10 oktober 2019

Voor een sociale huurwoning kun je huurtoeslag krijgen bij een laag inkomen. Maar hoe zit dat als je met een groep bewoners een wooncoöperatie opzet? Heb je dan ook recht op huurtoeslag? Wooncoöperatie Ecodorp Boekel spande een rechtzaak aan om duidelijkheid te krijgen. Met succes. De Raad van State oordeelde dat ook leden-huurders van een wooncoöperatie huurtoeslag kunnen krijgen.

Bewoners van het Ecodorp Boekel keken raar op toen de Belastingdienst de aanvraag voor huurtoeslag door één van de huurders afwees. De reden: de aanvraagster was lid én bestuurder bij de wooncoöperatie en kon daarmee de hoogte van de huurtoeslag beïnvloeden. Het bezwaar tegen het besluit werd afgewezen en de bewoners gingen in hoger beroep bij de Raad van State.

Huurders van een huurwoning kunnen huurtoeslag aanvragen. Kopers van een woning kunnen dat niet, zij hebben hypotheekrenteaftrek. Maar hoe zit het bij een wooncoöperatie? Daar is de coöperatie eigenaar van het vastgoed en die verhuurt het aan de leden. In deze vorm van zelforganisatie zijn de leden zelf voor het beheer en onderhoud van hun woonpand verantwoordelijk.

De belastingdienst en de rechtbank waren het eens dat de huurster geen eigenaresse is. Toch vonden ze dat er geen recht op huurtoeslag is, omdat zij als lid en bestuurder van de wooncoöperatie de huurhoogte kan beïnvloedden. De Raad van State is van oordeel dat huurster “weliswaar invloed heeft op de huurprijs, maar de prijs niet eenzijdig kan wijzigen”. Dat is immers een bevoegdheid van de wooncoöperatie. Daarmee is zij een huurster met dezelfde rechten op huurtoeslag als ieder andere huurder. Gelukkig maar.

De uitspraak van de Raad van State is hier te lezen.

Een wooncoöperatie opzetten

 

 

 

 

Artikel delen:

!WOON