Geen huisuitzettingen, tijdelijke contracten verlengd

26 maart 2020

Minister van Veldhoven van Milieu en Wonen en verhuurdersorganisaties hebben vanwege de Corona-crisis afgesproken geen huisuitzettingen te doen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Hiermee is een belangrijke stap gezet om zorgen bij huurders weg te nemen.

Het kabinet neemt ook maatregelen om te voorkomen dat mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Voor huurders die ondanks die maatregelen niet de maandelijkse huur kunnen betalen, spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren. Daarnaast worden er gedurende de coronacrisis geen huisuitzettingen gedaan. Tenzij er evidente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast.

De afspraken zijn gemaakt met Aedes (woningcorporaties), IVBN (grote beleggers), Kences (studentenhuisvesters), Vastgoed Belang (particuliere verhuurders). Zij vertegenwoordigen ruim 80% van de huurhuizen in Nederland. De minister verwacht dat er met deze afspraken passende stappen zijn gezet. Indien blijkt dat afspraken niet nageleefd worden of verhuurders die niet aangesloten zijn bij een van de organisaties toch overgaan tot huisuitzettingen is een wettelijke maatregel niet uitgesloten.

De Woonbond en de landelijke studentenbond LSVb ondersteunen dit. In aansluiting op dit statement hebben leegstandbeheerders in een eigen verklaring aangegeven hoe ze omgaan met hun bewoners in deze crisistijd.

Kijk hier voor het volledige bericht van de Rijksoverheid.

Artikel delen:

!WOON