Heb ik recht op inzage in offertes in mijn VvE?

27 maart 2020

In de meeste gevallen hebben eigenaren op basis van het splitsingsreglement recht op inzage offertes. Het bestuur vraagt, in opdracht van de Vereniging van Eigenaren (VvE), offertes aan en beheert het contact met aannemers. Uiteindelijk zijn het de eigenaren die gezamenlijk de rekening moeten voldoen. Inzage in een offerte kan dan handig en wenselijk zijn.

Recent nam een eigenaar-bewoner uit Amsterdam Zuid contact op omdat hij worstelde met de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden in zijn VvE. Het bestuur heeft meerdere offertes opgevraagd, maar maakte de offertes niet openbaar, tot grote ergernis van de bewoner. Het was voor hem niet duidelijk welke kwaliteit de aannemers zouden leveren en of de offertes vergelijkbaar zijn. Deze eigenaar stelde ons de vraag hij de offertes mag inzien.

Inzage in bescheiden

In veel splitsingsreglementen staat dat het bestuur op verzoek van een eigenaar inzage moet verstrekken in de boeken, registers en bescheiden die betrekking hebben op de administratie en het beheer. Een hele mond vol, maar wat betekent het nou eigenlijk? De rechtbank Noord-Holland oordeelde in 2013 dat offertes aangemerkt moeten worden als bescheiden. Met andere woorden: heeft u op basis van het splitsingsreglement recht op inzage in bescheiden? Dan heeft u ook recht op inzage in offertes.

Afspraken in de VvE

Om te voorkomen dat het bestuur iedere dag een verzoek krijgt tot inzage, wordt in de praktijk vaak gewerkt met commissies. Deze commissies houden zich bezig met bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld de technische commissie of de duurzaamheidscommissie. Offertes worden met de leden van deze commissie gedeeld en enthousiaste bewoners kunnen deelnemen. In die commissie worden samen met het bestuur besluiten van de vergadering voorbereid of worden besluiten uitgevoerd.

Het bestuur moet nog steeds op verzoek van een eigenaar inzage verschaffen, ook als er een commissie is.

Vereniging van Eigenaren

 

Artikel delen:

!WOON