Minister beloont slechte isolatie bij kleine woningen

02 juni 2020

De minister wil hele kleine woningen fors meer energiepunten geven. Opvallend is dat vooral een slechte prestatie wordt beloond. Met het voorstel dat zij op 15 mei naar het parlement stuurde zijn kleine woningen voor nog hogere bedragen te verhuren. Het meest absurde onderdeel is dat een woning van 25 vierkante meter met een slecht D label bijna € 100 per maand meer zou mogen kosten. De Woonbond heeft de Kamerleden opgeroepen om in te grijpen.

Het nieuwe energielabel

Elke woning is in de afgelopen jaren voorzien van een energielabel of energie-index. Een nieuw systeem voor bepaling van de energiezuinigheid gaat uit van het omgerekende (theoretische)  energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Een tabel vertaalt naar een nieuw energielabel, van A++++ (energiegebruik 0 of minder) tot G (zeer onzuinig).

Nieuwe tabellen in de puntentelling

Op dit moment zijn er in de puntentelling twee tabellen bij de energieprestatie: één voor eengezinswoningen en één voor meergezinswoningen (appartementen). Het voorstel is daar nog twee tabellen aan toe te voegen: een voor woningen tot 25m2, één voor woningen tussen 25 en 40 m2. De tabellen voor de kleinere woningen leiden tot veel meer punten en dus hogere maximale huren.

Veel hogere maximale huur voor hele kleine woningen

De Woonbond heeft berekend dat kleine woningen in de nieuwe tabellen 4 tot 18 punten meer krijgen. Dat komt overeen met €22 tot €98 extra maximale huur. Een  woning van minder dan 25 m2 krijgt met een (niet zuinig) D-label zelfs 17 extra punten. De huurder betaalt dan met de huidige puntprijs €153 per maand aan maximale huurprijs, €93 meer dan nu. Terwijl deze woningen vaak juist zijn bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee. Een deel van deze woningen krijgt zo zelfs genoeg punten om ze over te hevelen naar de vrije sector en daarmee te onttrekken aan alle huurprijsbescherming.

Protest Woonbond

De Woonbond heeft een verontwaardigde brief gestuurd naar alle woordvoerders volkshuisvesting van de Eerste en Tweede Kamer . Daarin beschrijft zij bovenstaande ongewenste gevolgen. Omdat het voorstel van de minister aan de Kamers is voorgelegd via een zogenaamde voorhangprocedure kunnen de Kamerleden nog aan de bel trekken. Ook andere huurdersorganisaties, onder andere bij studentencomplexen, hebben aangekondigd dat zij bezwaar indienen.

Slecht label? Puntenaftrek!

Landelijk gezien zijn er niet heel veel woningen met slechte energielabels, in de steden ligt dat anders. In Amsterdam valt nog flink wat te isoleren. Zo hebben nog ruim 100.000 woningen in de stad geheel of gedeeltelijk enkelglas. Dat is in andere grote steden niet veel beter. Huurders kunnen met een voorstel tot verbetering vaak wel iets voor elkaar krijgen, maar dat kost tijd en moeite. Als  de minister energiebesparing echt serieus zou nemen, zou laten zien dat een slechte energieprestatie niet meer kan in deze tijd. Het is heel vreemd om punten te geven voor een slecht label. Puntenaftrek voor woningen met een C label of slechter ligt voor de hand met een forse aftrek voor de slechtste labels. Ook zou het voor het terugdringen van het energielek erg helpen als enkelglas in woningen het stempel gebrek krijgt. Dat zou verhuurders stimuleren het glas heel snel te vervangen, wat immers maar een relatief kleine ingreep is.

Inmiddels heeft ook !WOON een reactie naar de parlementariers gestuurd om hen te informeren over wat wij in de praktijk tegenkomen.

Steeds meer succes bij energie en woningverbetering

 

Artikel delen:

!WOON