Zonwering moet probleem hittewoningen oplossen

01 september 2020

Woningcorporatie Stadgenoot gaat de hitteproblemen in een wooncomplex aan het Klapmutsenveem aanpakken. Uitgebreid onderzoek leert dat deze woningen in het Oostelijk Havengebied veel te warm worden. De klachten doen zich niet alleen in de zomer voor, maar ook in de lente en herfst. De hitte kan in de woningen oplopen van 30 tot zelfs 37 graden. Het advies luidt zonwering aanbrengen. Stadgenoot pakt dat nu welwillend op met een voorstel aan de Vereniging van Eigenaren van het complex. Hopelijk is het probleem voor de bewoners daarmee binnenkort opgelost.

De woningen in het complex zijn goed geïsoleerd, maar slecht gekoeld als de zon er op staat. Na klachten van bewoners heeft de Bewonerscommissie op advies van !WOON een enquête gehouden. Zo maakte zij zichtbaar hoeveel mensen last hebben en welke woningen het betreft. Met een logboek van de temperaturen in de woningen en de overige resultaten ging de commissie met verhuurder Stadgenoot in gesprek. Daarop besloot de verhuurder een gespecialiseerd bedrijf onderzoek te laten doen naar oorzaken en oplossingen, op kosten van Stadgenoot.

Stadgenoot gaat akkoord met het voorstel voor het onderzoeksbureau en draagt de kosten. Dat was een mooie eerste stap op weg naar een oplossing. Het bureau heeft drie woningen aan de zuidzijde onderzocht en ter vergelijking ook metingen verricht in een woning aan de andere zijde van het complex. Per woning zijn op twee punten de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de mate van luchtverversing (CO2) opgenomen door deze gegevens gedurende één week te loggen. De uitkomsten zijn besproken met de technici van de afdelingen installaties en planmatig onderhoud van de corporatie. Daarop is besloten het onderzoek breder te trekken en te focussen op de status van de woningen over een langere periode. Daarbij is gekeken of de constructie van het complex ook reageert op de warmte zoals dit zou moeten voor het hele complex. Daaruit blijkt dus dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

Te hoge binnentemperatuur – hittewoning

Artikel delen:

!WOON

Woont u niet in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem en bent u lid van de Woonbond, dan kunt u terecht bij de Woonbond Huurderslijn.Sluit