Voormalig architect Bart aan de slag als energiecoach

12 april 2021

We zijn ongelofelijk blij met de 150 mensen die als vrijwilliger bij ons werken. Zij helpen andere bewoners als energiecoach, wooncoach of op het spreekuur woning zoeken. Graag stellen wij hen aan je voor. Wat drijft hen, wat brengt het hen? Laat je inspireren! Regelmatig kun je een nieuw interview lezen op onze website of zien op ons Youtube kanaal.

Voormalig architect Bart Pothoven bezoekt bewoners voor energiebesparingsadvies

Bart Pothoven (69 jaar) is getogen in Amersfoort waar hij zijn beroep als organisch architect uitoefende tot zijn 56ste. Toen besloot hij dat het genoeg was en gooide hij het roer om zijn twee dromen waar te maken. Hij wilde graag eigenhandig een zeilboot bouwen waar hij drie jaar voor uit trok. Die drie jaar werden er zes, maar de zeilboot van 10 meter lang kwam er! Hij ligt tegenwoordig aan bakboord van zijn woonboot op de Van Diemerkade vlakbij de Houthavens. Tijdens de bouw voer hij al die jaren met een klein bootje het IJ over naar het NDSM terrein waar hij de ruimte had. Halverwege de bouw werd hij ziek waardoor hij het rustiger aan moest doen. Ook besloot hij zijn studie Natuurkunde & Filosofie, wat zijn tweede droom was, aan de wilgen te hangen. “Als je van vóór de Mammoetwet bent, heb je gewoon veel mindere wiskunde gehad dan mensen die nu van de middelbare school komen. Ik kon het niet bijbenen”. Nu kan hij erom lachen, maar jammer vond hij het wel.

Dat Bart een veelzijdige man is met vele talenten blijkt wel nu hij weer is gevraagd voor een lezing voor een antroposofische kerk in Duitsland. Mocht je je afvragen wat organische architectuur is, denk dan aan Frank Lloyd Wright, Gaudì, Steiner: zij ontwierpen gebouwen met organische, ronde vormen.

Het gaat over het energiegebruik door de mensen

Bart heeft veel van de wereld gezien. Over zijn driejarige zeiltocht langs ondermeer IJsland en Groenland op zijn zelfgebouwde zeilboot de Triakel schreef hij het boek Voldeining. Ik zou nog uren kunnen blijven zitten in zijn gezellige woonboot, waar hij ook zo’n beetje alles zelf heeft gemaakt. Toch wil ik graag weten hoe hij nu toch vrijwillig energiecoach is geworden. “Ik werd door twee instanties gevraagd hoe hun gebouwen energie vriendelijker konden worden gemaakt. Ik was lang uit het vak geweest, dus ging mij oriënteren op dat terrein. Tijdens een voorlichtingsavond voor onze wijk sprak ik energiecoach Rob. Hij vertelde over een korte training om energiecoach te worden. Dat leek mij een goed begin ook voor het advies aan die gebouwen”. Inmiddels heb ik de training gehad en merk ik wel dat wat de energiecoach doet niet per se over de gebouwen gaat, maar over het gebruik door de mensen. “Ik vind het werk heel boeiend, je komt bij heel verschillende mensen thuis. Ik heb gekozen om het te doen vanaf de binnenstad tot aan Nieuw-West. Dan moet ik zeker een half uur fietsen. Dat vind ik leuk, want dan fiets ik ergens en ontdek ik zomaar ergens een zwembad of andere plek. Het is ook goed voor me om te fietsen, want ik kan met gemak drie dagen binnen zitten met mijn neus in de boeken, dus dit is goed voor de afwisseling.”

De armoede is groots

Zijn bezoekjes lopen regelmatig uit, hij neemt de tijd voor mensen. Hij ziet ook schrijnende dingen, zoals laatst een man van in de 40 die door een fobie nog nooit gewerkt heeft en van een bijstandsuitkering moet rondkomen. “Dat grijpt me dan aan, de armoede is groots. Voor hem is een tientje besparen op energie per maand enorm veel. Door dit werk besef ik mij goed hoeveel verschillen er zijn en hoe zwaar sommigen het hebben. We stellen ongelooflijk veel eisen aan mensen om überhaupt mee te komen in de wereld: als je geen computer, wifi en telefoon hebt, kun je gewoon niet meedoen”. Jammer vind hij dat er geen follow up is na een energie adviesgesprek. Hij zou wel willen weten of mensen er iets mee doen of nog hulp nodig hebben. Bart doet twee adviesgesprekken per week en is er zeker een halve dag mee zoet. Het is een waardevolle invulling op zijn week.

Gratis advies van energiecoach aanvragen

Wil je ook een gratis besparingsadvies ontvangen? Dat kan ook via videobellen. Vraag het hier aan.

Lijkt het je leuk om energiecoach te worden? Kijk dan hier.

Vraag gratis bespaaradvies van de Energiecoach

 

Artikel delen:

!WOON